«Чорна королева» Катерина Медічі

«Чорна королева» Катерина Медічі

10 липня 1559 року по смерті Генріха II його дружина Катерина Медічі першою у Франції стала носити траур чорного кольору і не знімала його наступні 30 років, залишаючись як матір трьох королів однією з найвпливовіших осіб Франції. Як найвідоміша жінка Європи XVI століття, Катерина Медічі стала законодавицею смаків у моді та кулінарії, популяризатором нового мистецтва - балету - і одним з найбільших колекціонерів живопису свого часу.

Катерина Марія Ромола ді Лоренцо де Медічі народилась 13 квітня 1519 року у Флорентійській республіці, якою правив її батько. Однак, через місяць він помер, переживши на тиждень свою дружину, яка померла від родової гарячки, і вихованням Катерини займався спочатку її дядько, Джованні Медічі, на той час папа римський Лев X, а по його смерті - її двоюрідний дід Джуліо Медічі, який у 1523 році став папою римським Климентом VII.

Завдяки тісним стосункам папського престолу і французького короля Франциска I у дванадцятилітньому віці Катерина Медічі стала нареченою французького принца Генріха Валуа і 28 жовтня 1533 року вийшла за нього заміж. Погано освічену, зі смертю опікуна залишену без приданого, Катерину погано сприймали при французькому дворі і ситуацію змінилло лише народження сина в 1544 році, якого назвали на честь діда.

 

 

Франциск I помер 31 березня 1547 року і Катерина Медічі як дружина Генріха II стала королевою Франції. Однак вона не мала ніякого впливу на державні справи, знаходячись в тіні фаворитки молодого короля Діани ді Пуатьє, яка отримала повний контроль над справами королівства. Ситуація змінилась 1 липня 1559 року - на лицарському турнірі спис лейтенанта шотландської гвардії Габріеля Монтгомері попав у щілину шолома короля, вибив око і зачепив мозок. Смертельно поранений король помер 10 липня 1559 року і в знак суму за ним Катерина Медічі одягнула чорний траурний наряд (до неї у Франції кольором трауру вважався білий), який не знімала все своє подальше життя.

Новим королем Франції став її п'ятнадцятилітній син Франциск II, який через півтора року помер і 5 грудня 1560 року Катерина Медічі стала регентом при десятилітньому Карлі IX, який, як і його старший брат, по складу характеру не був здатен керувати державою. Це сприяло зростанню політичного впливу королеви, який вона зберегла і в роки правління свого третього сина Генріха III. Вже в похилому віці Катерина Медічі їздила по країні, намагаючись запобігти черговій релігійній війні, й владнати справи свого четвертого сина Еркюля Франсуа, який перейшов на бік гугенотів і виступив проти брата, та дочки Маргарити, учасниці численних амурних та політичних авантюр.

Зусилля Катерини Медічі зберегти рід Валуа на престолі виявилися марними - через півроку після її смерті в 1589 році Геріх III був убитий і престол Франції зайняв його багаторічний ворог Генріх Наваррський, який став засновником королівської династії Бурбонів.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі