Сторінка історії. Винахід Морзе знищив пароплавну пошту

Джерело: Gazeta.ua

 

Відкриття, яке швидко перевернуло уявлення про комунікацію в цілому світі зробив Самюел Морзе. 20 червня 1840 року Семюел Морзе запатентував телеграф - засіб для передачі сигналу по дротах.

Якось Морзе повертався з Європи до США на кораблі, тоді й став випадковим свідком розмови двох пасажирів про електромагнетизм. Вона й наштовхнула Морзе на ідею про телеграф вперше. З мольберта, олівця, старих частин годинника й маятника він змайстрував тоді ще громіздкий прилад. Принцип його дії був простим: коли не тече струм, олівець креслить пряму лінію; коли струм поступає, маятник відхиляється й на лінії виникають загострення.

Ключ або "молоток" служив для змикання і розмикання електричного кола. Автоматичний приймач записував сигнали, що подаються ключем. Імпульси струму певної тривалості змушували коливатися електромагнітне перо, що відтворює "крапки" і "тире" на паперовій стрічці пером або видавлювали сигнали, або завдавали їх чорнилом. Незручність телеграфу Морзе полягала в тому, що його код могли розшифрувати тільки фахівці. Простим людям він був незрозумілий.

Морзе постійно вдосконалював свій апарат. Разом з колегами він розробив названу на його честь азбуку. Так відпала необхідність перекладати криптографічну послідовність цифр, потрібно було лише відправити дані, що складалися з трьох різних сигналів: короткий, довгий, пауза. Конгрес США дає 30 тис.дол. Сигнал пускають по лініях електропередач. На кожному кінці дроту встановлені прилади для передачі та прийому. Саме повідомлення – це набір довгих і коротких звуків. На письмі їх позначають крапками й тире. Кожна комбінація відповідає певній літері або розділовому знаку.

Система швидко набула популяр­ності. Доти єдиним засобом сполучення між континентами і країнами була пароплавна пошта. Про новини в інших країнах дізнавалися із запізненням на тижні й місяці. З телеграфом це відбувалося за кілька хвилин. Семюел Морзе розбагатів. ­


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі