Топ-7 велосипедних столиць світу. Фото

Джерело: Кордон

Німецький музей архітектури знайомить з прикладами, які гідні наслідування.

1. Велосипедний міст

Німецький музей архітектури у Франкфурті-на-Майні на виставці “Їдь на велосипеді! Завоювання міста” представляє успішно реалізовані концепції міського планування, які стимулюють людей пересідати з автомобіля на велосипед і роблять життя в урбаністичному середовищі комфортним і приємним.

Прикладами служать міста з усього світу: від Утрехта (на фото) в Нідерландах до американського Х’юстона.

2. Чисте повітря в світовій столиці велосипедистів

У цьому містечку з 200-тисячним населенням на півночі Нідерландів проблему трафіку вирішили ще в 1970-ті, віддавши центр міста пішоходам і велосипедистам.

Сьогодні понад 60 відсотків транспортних потреб цього компактного університетського міста вирішують велосипеди. Тож з усіх нідерландських міст найчистіше повітря саме в Гронінгені.

3. Повітряні дороги для велосипедистів і пішоходів

За статистикою, велосипед є у кожного жителя Нідерландів. Велосипедів тут удвічі більше, ніж машин. В Утрехті, четвертому за розміром місті Нідерландів, для велосипедистів і пішоходів побудовані мости-бульвари з зеленими насадженнями, що дозволяють швидко дістатися з однієї точки в іншу.

4. Готель для велосипедів

Стильним і практичним паркуванням для двоколісних може вже зараз похвалитися Ліллестрем – норвезька столиця велосипедистів. Гараж вміщає 394 велосипеди. Втім, називають тут це паркування не “гараж”, а “готель для велосипедів”.

Відібраний у міста простір “велосипедний готель” компенсує своєю футуристичною архітектурою і оглядовим майданчиком на даху із зеленню.

5. Простір для велосипеда

Транспортна система відіграє ключову роль у розвитку міста.

У Копенгагені велосипедна інфраструктура була закладена ще у 1930-ті роки. Але протягом десятиліть символом особистої свободи для датчан був автомобіль.

Ситуація змінилася, коли в столиці Данії перепроектувати під потреби велосипедистів та пішоходів цілі райони, в яких тепер багато зелені і зон відпочинку.

6. З велосипедом на електричці

Вирішальну роль зіграло підключення в Копенгагені громадського транспорту до велосипедної інфраструктури.

Провезення велосипеда в приміських поїздах – безкоштовне. Тепер кожен третій мешканець міста, за даними за 2017 рік, пересувається на велосипеді, кожен п’ятий – пішки або на громадському транспорті.

7. На батьківщині велосипеда

Велосипедною столицею Німеччини залишається університетське місто Мюнстер. Але й інші німецькі міста пересідають на велосипед.

У Карлсруе, наприклад, де 200 років тому Карл Дрез винайшов велосипед (без педалей), міське перепланування проводиться так, щоб жителі на велосипеді за п’ять хвилин могли виконувати всі свої повсякденні справи і обов’язки.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі