Неймовірна акторка Ірена Трапшо на луцькій сцені

Неймовірна акторка Ірена Трапшо на луцькій сцені

У 1925 році в Луцьку був створений Волинський театр імені Юліуша Словацького. Для того, щоб привернути уваги волинської публіки та швидко завоювати прихильність, до луцької трупи було запрошено багато популярних акторів.

Представником професійної драматичної сцени Волинського воєводства у середині 1920-х рр. став польський міський театр ім. Словацького у Луцьку, створений на противагу потужним російським драматичним колективам у Рівному. Театр Словацького мав своє окреме приміщення (нинішня вулиця Богдана Хмельницького, театр ляльок), розраховане на 250 глядацьких місць.

Справжньою родзинкою луцької театральної сцени стала «топова» львівська акторка Ірена Трапшо, яка була спеціально запрошена до міста.

Народилась Ірена Трапшо 16 лютого 1868 року і місті Каліш (сучасна територія Великопольського воєводства Польщі). Вона була позашлюбною дитиною Анастасія Трапшо та Анни Євгенії Цвіклінської прімо Густав. Батьки узаконили свій шлюб через кілька років після народження Ірени. До 1907 року Ірена була відомою акторкою в Варшаві, потім на запрошення переїздить до Львова, де успішно продовжує свою кар’єру під аплодисменти львівської публіки. Довгий час вона працює в Міському театрі Львова.

В роки Другої світової війни вона не покинула Львів, а залишилась тут до останніх днів. Довгий час викладала в Львівській драматичній школі. Померла Ірена Трапшо 8 квітня 1953 року в Львові і була похована на Личаківському кладовищі.

Сучасники так писали про зірку луцької сцени: «Зграбна фігура, теплий голос, чуттєвий погляд…». «Ірена з однаковою точністю могла зіграти як наївну дівчину, так і зрілу жінку. Ірена зворушувала своєю красою душі і дивувала відчуттями драми та комедії». В акторці була своя стихія, динаміка та природна краса, яку вона вміло використовувала в своїх ролях.

Ірена Трапшо, 1893, з Вікіпедії

cyfrowe.mnw.art.pl

З Вікіпедії

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі