День батька в Україні: святкування та історія

Джерело: УНІАН

День батька в Україні поки не має офіційно визначеної дати, тому традиційно його святкують у третю неділю червня, як у більшості країн світу.

Так, у 2013 році з'явилася пропозиція зробити День батька державним святом і відзначати його у третю неділю вересня. Однак її не втілили у життя і вона залишилась на розгляді у президента.

Коли святкувати в Україні

І хоч цього не відбулось, свято стало всенародним, тому традиційно в Україні День батька відзначають як в більшості країн світу - в червні.  І в цей день  вашим татам буде приємно отримати теплі привітання із днем батька.

Загалом на сьогоднішній час день батька відзначають у близько 40 країнах світу, таких як: США, Канада, Південна Африканська Республіка (ПАР), Японія, Франція, Швейцарія, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії. 3 жовтня святкує Грузія, 19 березня – Італія та країни Піренейського півострова – Португалія та Іспанія, 8 травня – Південна Корея. Слід зауважити, що восьме травня є днем батьків на території Південної Кореї. Окремо днів матері та тата в крані немає.

У сусідній Україні Польщі днем батька є 23 червня.

В Україні це свято датується 17 червня, як і в більшості сучасних держав Європи. Проте не забулась українцями і спроба визначення свята на державному рівні, тому день батька святкується не лише в літню пору року, але також і у вересні.

Історія свята

Уперше День батька відзначили у США 1909 року. День батька заснувала у США Сонора Смарт, яка жила в місті Спокан (штат Вашингтон). У неї було п'ятеро братів і сестер. Після народження шостої дитини, її мати померла, тому батько, Вільям Джексон Смарт, самостійно піклувався про всіх дітей.

Він не міг замінити їм матір, але зробив все можливе, щоб діти були оточені турботою, розумінням та любов'ю. Пізніше Сонора пішла до місьради і запропонувала заснувати нове свято — День батька.

Місцева влада схвалила ідею. Перше свято хотіли відзначити 5 червня в день народження Вільяма Смарта, але часу на підготовку забракло, тому його перенесли на 19-е червня. Ідею підтримали і в інших містах штату, а національним святом в Америці цей день став у 1966-му році, тоді ж встановили і загальнонаціональну дату свята — третю неділю червня. За традицією, в цей день приколюють троянду на серце, як символ нескінченної любові і поваги до батьків. Якщо тато живий — прикріплюють троянди червоного кольору, якщо вже помер, то білі.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі