Художниця, яка малює любов: ювілейна виставка Олени Бурдаш у Галереї мистецтв

Фантастичні квіти, дивні птахи, закохані, ангели у парах, яблука і пляшки на столі,  багато інших чудернацьких візуальних метафор, надто далеких від реальності у буденному земному житті, – на картинах Олени Бурдаш, ніби за кольоровим скельцем, світ набуває інших форм, палітри і вимірів. Щось таке зовсім чудне, інопланетне! Або ж (сяйнула думка!) навпаки – то мудрий меседж від самого серця художниці, якому, попри митарства і пастки соціуму, вдається зберігати свою природну інтуїцію, творчу безкомпромісність і чисту дитячу наївність. Художниця розповідає:

Картини не промовляють словами,

Не мають думок, та вони співають

У тій тональності, яку відчув художник.

Отож, дивлячись, слухай музику, насолоджуйся.

Прислухайся до свого серця.

Картини славетної Оленки Бурдаш яскравіють неповторними вибуховими міксами кольорів. Варто просто поглянути на саму авторку – вони такі ж, як і вона! Блакить очей, в яких бачиш довіру, руде волосся з-під пов’язаної поверх золотистої чалми, вільна барвиста сукня на тендітній фігурі.

Творчий процес зумів поєднати розум, душу, досвід

У букет свідомих перевтілень.

Художник інтуїтивно, майстерно перевтілює усього себе в картини.

Головне бути чесним, як біле полотно,

Що чекає свого початку і завершення.

 

Як це їй вдається?! Бути такою інакшою, ніби з паралельного світу? І що відомо їй, чого не знають інші люди? Адже, як і всі, вона шукала кохання, втрачала, страждала і знову шукала. Багато віддавала себе – не шкодуючи і не економлячи власну енергію любові. Писала про це картини. «Адресовані почуття»– бо, як листи-літачки, відпускала у світ за адресою «Коханому, який призначений лише мені». І розповідала, як могла закохатися лише від одного погляду…

Картини народжуються, мов діти,

Від великої любові.

Сам процес і є тим неперевершеним дивом,

Результату якого не передбачиш.

Художник досягає найвищого апогею,

Затамувавши подих, тоді, коли він і картина

Стають як одне ціле.

«У пошуках гармонії» проходили роки переосмислення життєвого досвіду: набутків і втрат. Чому так багато болю? Як вірі перемогти сумнів? Комбінувала предмети на столі: ставила пляшки і глеки, сипала яблука і груші, клала тарелі з запашним виноградом і прикрашала вазами з квітами. Міняла їх місцями, відсуваючи глеки на край столу, а плоди і квіти – на середину. І знову шукала свою гармонію – внутрішній спокій у силі віри. Переставляла глеки і фрукти на столі…

Колір, лінія, форма, тональність – ось засоби,

які використовує Творець.

Його любов поєднує на полотні всю глибину

Душевних метаморфоз,

Зцілюючи духовним дотиком кожного глядача.

 

Навчилася приймати і не думати. «Не думай!» – бо думки, впущені до свідомості, виснажували мозок сумнівами і ятрили душу болем. Навчилася медитувати і радіти сонцю, кожній живій билинці, аромату квітки. Приймати кожен день свого життя, як Божий дарунок, якого не можна змарнувати. Вловивши «Пульс неба і землі», Олена Бурдаш стала малювати радісних птахів і незвичайної краси квіти. На її картинах любов зацвітає в душі людини прекрасним фантастичним пуп’янком або весь світ стає великим полем запашних суцвіть. Звільнившись від темряви у душі, прийнявши усе, що подарувала їй доля, віднайшла художниця свою Весну – і заквітувала на полотнах життєрадісною палітрою гармонія.Ось де захована мудрість! У тендітності почуттів, у відкритості добру і вразливості для обділених любов’ю, а ще – у силі любові і прийняття.

Будь-яка творчість відкриває нам

Нескінченний потенціал можливостей,

Відкривши вікно душі, дарує нам

Гармонію, спокій, мужність, рівновагу…

Навіть сумнів у творчому піднесенні

Переростає у довіру.

 

Напередодні свого 70-річного ювілею славетна волинська художниця, поетеса Олена Бурдаш представила шанувальникам її унікального таланту 77 картин різних періодів творчого життя. Виставка відкрилася 23 травня у Великій залі Галереї мистецтв Національної спілки художників України і стала знаковою подією у культурно-мистецькому житті нашого краю. Привітати мисткиню зі святом завітали її численні друзі, колеги-спілчани, представники міської влади та культурного бомонду, поціновувачі живопису, молодь і журналісти.

 

 

Одними із перших відвідувачів презентації стали директор департаменту культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів та її заступник Андрій Ломага. Перед початком урочистостей вони тепло поспілкувалися з авторкою біля її картин у тиші галерейного залу.

 

Міська влада долучилася до відзначення ювілею мисткині і профінансувала мистецький проект, в рамках якого виходить друком збірка «Афоризми» Олени Бурдаш. Презентація збірки планується вже найближчим часом. Вони також виконали приємну місію та вручили художниці Почесну грамоту департаменту культури, Подяку міського голови та цінний подарунок.

 

«Олена – це унікальний художник не лише на Волині, а й усієї України, – із захватом вітала ювілярку членкиня Національної спілки художників України, народний художник України Тетяна Галькун. – Я горджуся тим, що у нас на Волині є така велика тендітна художниця. Я сподіваюся, що правління нашої спілки одноголосно проголосує за надання Олені звання заслуженого художника України».  

 

 

«Я пригадую 1987 рік і першу виставку Олени Бурдаш у Луцьку, –- нагадала присутнім знакову подію в творчому житті ювілярки заслужений працівник культури України, мистецтвознавиця Зоя Навроцька. – Це було і дуже давно, і дуже близько. Вона була в бібліотеці Олени Пчілки… Микола Кумановським в той час першим висловив думку по те, що Олені потрібно зробити виставку, і цю ідею підтримала я і Наталка Кумановська. Потім у нас сформувалася ініціативна група…, яка за свої кошти і своєю працею зробили цю першу виставку. Але Олена – це художникльвівського андеґраунду. На той час така виставка в Луцьку була подвигом!»

 

«Оленка Бурдаш – особлива постать особисто для мене і моєї сім’ї, – поділилася з присутніми відома волинська художниця Тетяна Мялковська. – Мій син виріс на її картинах і з думкою, що це «руда фея, яка кольоровить наше місто»… Виставка неймовірно позитивна і насичена! Оленка – це художник, яка дуже чітко структуризує весь візуальний простір і надає йому символічного, сакрального значення. Ці роботи подібні на ікони, вони монументальні… Я хочу бачити ці роботи в муралах, в графіті. Вони мають прикрашати місто!»

 

Письменниця Клава Корецька прочитала свій знаменитий вірш про Олену Бурдаш, який розпочинається словами: «Надивившись трюків Девіда Копперфільда і щиро увірувавши, що вони – чистісінька правда Олена навчиться літати…» – правдивий і влучний словесний портрет самобутньої художниці.

 

Багато квітів і подарунків, вітання, емоції та піднесений настрій – Олена Бурдаш щиро подякувала усім гостям події за це свято, на яке вона чекала з особливим трепетом і неабияким хвилюванням.

 

 

 

 

З відкриттям її виставки свято спілкування лучан з художницею тільки розпочинається і триватиме до 15 червня. Майже щодня авторка чекає на глядачів у Галереї мистецтв, а найближчим часом у її планах – презентація збірки «Афоризми» і екскурсії експозицією з розповідями про історії написання картин для усіх охочих. Отож, слідкуйте за анонсами наших подій у Галереї мистецтв у мережі Фейсбук  https://www.facebook.com/VolArtGal/

Правління Волинської організації Національної спілки художників України щиро вітає з 70-річним ювілеєм знану художниці Олену Бурдаш і зичить їй міцного здоров’я, душевної гармонії, натхнення і нових творчих вершин!

 

 

 

Персональна сторінка Олени Бурдаш на сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/art/burdash/

Думки про творчість і гармонію – Олени Бурдаш

Фото події люб’язно надав Любомир Безручко

Фото окремих робіт надані організаторами

Фото інтер’єру виставки авторки

Марія Пилипчук

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі