Урочище «Прощаниця»: козацька легенда ХVІІ ст. і каральні операції в 1943-му

Джерело: volynua.com

В Іваничівському районі вшанували Героїв в урочищі Прощаниця, що поблизу сіл Милятин і Завидів на Волині. 

Вже за традицією, яка бере початок від 90-х років минулого століття, панахиду за українськими Героями відслужили священики УПЦ Київського патріархату на чолі з отцем Андрієм. Присутній на вшануваннях перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик наголосив, що Прощаниця – це один зі стовпів нашого генетичного коду, адже тут вшановують пам’ять багатьох поколінь українських Героїв – від часів Козаччини до новітньої московсько-української війни.

Голова Іваничівської районної ради Андрій Бадзюнь пригадав, як рівно чотири роки тому саме до Прощаниці прилетіла трагічна звістка: під Волновахою на Донеччині загинув боєць із сусіднього з Прощаницею села Милятин Михайло Грицюк… «Наші Герої різних поколінь дивляться на нас із неба. Аналізують, що ми робимо, чи не зрадили ідеалам, за які вони віддали свої життя… Сьогодні в Україні не залишилося жодного постмайданівського голови РДА. А в тих, що прийшли після них, слова розходяться з ділом. Якщо голова РДА зволікає з питанням спорудження в райцентрі пам’ятника Героя Небесної сотні та воїнам АТО, то яке вона має моральне право говорити про пам’ять інших Героїв на Прощаниці?» – поставив риторичне запитання у своєму виступі свободівець Андрій Бадзюнь.

У вшануваннях узяли участь представники декількох громад Іваничівського та Горохівського районів, а також гості з сусідньої Львівщини – чоловічий гурт «Просвіта» з Радехівського району, який виконав низку стрілецьких і повстанських пісень. 

Урочище “Прощаниця”

Назва урочища походить від слів “прощання”, “прощення”, “примирення”. В епоху Богдана Хмельницького на цьому місці селяни благословляли на визвольну війну в козацьке військо своїх дітей, чоловіків, братів. Тут клялись на вірність Україні січові стрільці. Сюди приходили присягати на вірність Україні вояки УПА, пише БУГ.

За свідченнями легенди, на цьому місці в ХVІІ столітті загін Запорізьких козаків врятував від смерті та неволі знемагаючих у бою з татарами польських вояків. Прощаючись із козаками і дякуючи їм за спасіння, вони поклялись, присягнувши хоругвами у вічній дружбі. Після вдалого бою стомлені козаки вирішили стати табором на ніч над джерелом. Підступні польські вояки опівночі, коли козацькій табір заснув, напали на них і вирізали воїнів. Тут, над джерельцем, усіх їх захоронили.

У роки Другої Світової війни у Завидівському лісі базувалися відділи УПА. Влітку 1943-го року проводили тут каральну акцію, в результаті якої загинуло чимало людей. Серед них – 47 вояків зі куреня “Мирона”. Вони загинули в жорстокому бою з фашистами і похоронені в урочищі “Прощаниця”.

Ще одну акцію проти УПА провели окупанти в Завидівському лісі 13го жовтня 1943-го року, під час неї в оточення потрапила Підстаршинська школа УПА, яка діяла на території Завидівського лісництва і готувала підстаршинські кадри для УПА.

Оскільки в Іваничівському районі зафіксовані випадки захворювання на кір, захід відбувся без участі дітей.

 

 

 

 

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі