Філателістичні аватари історії українських ВМС

Джерело: likbez

Хоча багато хто вважає паперову пошту анахронізмом, її, мабуть, ще рано викреслювати з гроссбухів людського життя. Офіційні документи, щирі вітання, слова розлуки і зізнань не обійдуться без паперової форми. А їй крила для мандрів надають поштові марки. Від перших днів свого існування вони ставали об’єктом колекціонування і суб’єктом пропаганди.

Мініатюрні витвори мистецтва, поруч зі своєю прямою функцією, нерідко переслідували мету поширення певних поглядів, утвердження (зокрема – назовні, за кордоном) певних ідей, демонстрацію певної позиції. Це добре видно, приміром, на прикладі Центрально-Східної Європи з 1918 по 1945 роки, коли нові держави і нові режими поспішали втілити у марках свої політичні завоювання, економічні досягнення та територіальну експансію.

Тематика поштових марок нерідко відображає політичні (зокрема – і в історичній царині) уподобання пануючої влади. Приміром, сучасна українська філателія при Кравчуку була доволі поміркованою в історичній тематиці, зосереджуючись на неконтраверсійних сюжетах. При Кучмі пішов ухил в історію техніки і науки, зокрема – авіації та космонавтики. За Ющенка поштові марки історичної тематики відповідали передусім моментам, акцентованим ним (козацька доба, Голодомор, націоналістичний Рух Опору). За Януковича «історичні» випуски марок опинилися десь на маргінесі.

Історія українського військового флоту також знайшла своє відображення у різноманітних філателістичних випусках. Відлік можна вести вже від однієї з марок УНР з т.зв. «віденської» серії авторства М. Івасюка (1920). На ній бачимо козацьку чайку. До речі, через 90 років зображення цієї ж марки буде на поштовому випуску незалежної України, присвяченому ювілеєві «віденської серії».

1920 (3)

 

У 1950-ті роки Підпільна пошта України, що діяла на Заході в середовищі української політичної еміграції та випускала недержавні поштові марки (звісно, вони не були знаками оплати, а несли виключно ідеологічне та пропагандистське навантаження), тричі зверталася до тематики українських ВМС – у контексті підняття українських прапорів на кораблях Чорноморського флоту в 1918 році.

1951

1953

1958

 

За незалежної України військово-морська історична тематика була присутня в кількох філателістичних випусках, що стосувалися княжої та козацької діб. Серед них – спільний з Естонією випуск 2003 року на тему «Шлях з варяг у греки» і дві марки (2004, 2006) з серії про українську військову історію. А ось фрегат «Гетьман Сагайдачний» отримав аж дві марки на свою честь (1998, 2016). Нарешті у 2018 році Укрпошта видала марку на честь 100-річчя підняття українських прапорів на кораблях ЧФ.

1995

1997

1998 (2)

1999

2003

2004

2006

2010

2016 (4)

2018_2

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі