Перукарка стала першою жінкою, яка подолала звуковий бар'єр на літаку

Перукарка стала першою жінкою, яка подолала звуковий бар'єр на літаку

Першою жінкою в світі, що подолала звуковий бар'єр на літаку стала американка Жаклін Кокран. Це сталося 18 травня 1953 року. Вона розігнала реактивний літак до швидкості 1043,79 км/год над озером Роджерс Драй в штаті Каліфорнія.

Жаклін Кокран народилася 11 травня 1906 року. Зовсім юною вийшла заміж і в 14 років народила сина. Через кілька років розлучилася і повернулася до батьків. Її син в чотирирічному віці загинув через недогляд. Вона влаштувалася працювати перукарем. Незабаром вона зустріла Флойда Одлума - одного з найбагатших людей Америки. За нього і вийшла заміж.

Одного разу політавши в літаку, Жаклін захопилася польотами і за три тижні освоїла аероплан. Через два роки отримала професійну ліцензію пілота. У передвоєнні роки Жаклін багато літала, брала участь в десятках авіаційних гонок.

У роки війни Кокран вступила в резервну організацію жінок-льотчиць і в кінці війни очолила її. Вона брала участь в підготовці сотень льотчиць для жіночої служби повітряних сил. У 1948 році Жаклін була переведена в резерв ВПС США, де дослужилася до звання полковника.

Кокран стала першою в США жінкою, яка здійснила політ на реактивному літаку. 18 травня 1953 року вона стала першою жінкою, що перевищила в польоті швидкість звуку. Своїми успіхами зобов'язана видатному льотчику Чарльзу Йегеру. Також вона стала першою жінкою, яка перетнула Атлантику на бомбардувальнику, першою жінкою, яка здійснила посадку за приладами, першою жінкою, яка взяла участь в престижній трансконтинентальної гонці. Та єдиною жінкою-президентом Міжнародної авіаційної федерації.

У 60-х рр. Жаклін Кокран стала спонсором програми "Меркурій-13", яка розглядала можливість участі жінок в космічних польотах. Але після польоту Валентини Терешкової Кокран відмовилася від подальших робіт в цьому напрямку.

Жаклін Кокран померла в своєму будинку в Індіо, в Каліфорнії 9 серпня 1980 року. Похована на цвинтарі Долини Коачелла. Іменем Жаклін Кокран названий аеропорт Індіо. В її честь названо кілька повітряних шоу.

 

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі