Коли в Польщі почнуть ексгумацію солдатів УПА

Джерело: УНН

Інститут національної пам'яті Польщі планує почати ексгумацію останків в місцевості Грушовіце в Підкарпатському воєводстві. Це не дозволить вирішити польсько-український історичний спір, однак, може наблизити досягнення згоди. Про це повідомляє Радіо Польща.

Мета запланованих на 24 і 25 травня ексгумацій полягає в тому, щоб визначити, чи знаходяться останки бійців УПА в місці, де стояв пам'ятник, демонтований в квітні 2017 року. Про плани інституту були повідомлені посол України у Варшаві та Союз українців у Польщі.

Монумент був демонтований місцевою владою під приводом його нелегальності в період дискусій з приводу 70-х роковин акції "Вісла", в результаті якої українці були депортовані з східних територій Польщі.

У відповідь на це Український інститут національної пам'яті заборонив проводити ексгумацію польських рештків на території України. Видання наводить слова історика Анджея Завістовского: "Кожна цивілізована держава зобов'язана піклуватися про те, щоб всі особи, які померли на його території, були гідно поховані. Мова йде не про пам'ятник, а про могили. Мета ексгумації полягає в тому, щоб перевірити, чи дійсно в тому місці, як стверджували свідки, знаходяться останки членів УПА".

Нагадаємо, голова Інституту національної пам'яті (IPN) Польщі Ярослав Шарек в інтерв'ю виданню wPolityce заявив, що Варшава не може вказувати Києву, яких вибирати героїв, але про "злочини" УПА проти поляків не мовчатимуть.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі