10 років тому Україна приєдналася до Світової організації торгівлі

Джерело: Gazeta.ua

Зріст промислового виробництва, доходів домогосподарств. У магазинах з'явиться більше товарів за нижчими цінами, - такі перваги від вступу в СОТ обіцяли українцям 10 років тому.

16 травня 2008-го Україна стала 152-м повноправним членом Світової організації торгівлі.

Протокол про приєднання України до Маракешської угоди про створення СОТ підписали у Женеві 5 лютого 2008-го. 10 квітня того ж року Верховна Рада ратифікувала його.

Процес вступу до СОТ Україна розпочала ще 1993-го. Прийняли кілька законів для врегулювання сфери інтелектуальної власності, страхової та банківської діяльності, імпорту автомобілів та оподаткування сільськогосподарських підприємств. Тоді у Мінфіні наголошували, що завдяки вступу до СОТ Україна отримає поліпшені умови торгівлі з 151 країною світу.

Від вступу до СОТ очікували зростання доходів населення на 3%, ВВП — на 2% щороку. Також додаткове щорічне збільшення експорту продукції на 7-10% (від $1,5-4 млрд). Прогнозували, що найбільше зростання відбудеться в сільському господарстві, хімічній промисловості та металургії. Водночас від членства в СОТ чекали створення умов для зростання іноземних інвестицій в економіку України щонайменше удвічі.

"Після того, як Україна вступила в Світову організацію торгівлі, перед нами відкрилися зовсім інші можливості. Попри це, ними потрібно вміти користуватися. Неймовірного зростання економіки, якого чекали, не відбулося. Адже сьогодні український експорт - це сировинна чи напівфабрикати з малою доданою вартістю. Тому спеціалізація такого ресурсно-сировинного сектору не дає і не може дати відчутних результатів для економіки. Якщо не змінити структуру експорту, то Україна надалі не відчуватиме переваг від членства в цій організації", - розповів економіст Андрій Новак.

За його словами, ситуація з СОТ схожа на події навколо створення зони вільної торгівля з ЄС. Від неї виграли лише кілька українських аграрних підприємств. Вони змогли наростити експорт. Однак всі інші особливих результатів не отримали.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі