Непостійна дружба: історія моди на засмагу

Непостійна дружба: історія моди на засмагу
  1. Новина відноситься до:

Як ми прийшли від хворобливої блідості до бронзового відтінку шкіри

Протягом існування людства уособленням краси вважалися то блідолиці аристократки, то смагляві і спортивні дівчата. І справа не тільки в циклічності моди - часто причиною зміни вподобань були соціальні норми, нові медичні відкриття і навіть просто вдала випадковість.

Хоча стародавні єгиптяни були прихильниками бога сонця Ра, особливої ​​любові до засмаглої шкірі вони не мали. Примітно, що жінок єгиптяни зазвичай зображували більш блідими, ніж чоловіків. Щоб освітлити шкіру, багатії обох статей користувалися спеціальними кремами, пудрами і маслами. Але якщо у єгиптян краса часто корелював з соціальним становищем, то у стародавніх греків до зовнішності було ще більш серйозне ставлення.

Справа в тому, що в їхньому розумінні чоловіча краса була буквальним даром від богів, а заодно - доказом розуму, чесності та інших похвальних якостей. У той же час греки не сильно вірили в існування високоморальних красунь і з побоюванням ставилися до жіночої зовнішності. Втім, в плані шкіри у них були приблизно однакові естетичні стандарти і для чоловіків, і для дівчат - особа повинна була бути гладким, пропорційним і неодмінно блідим. Для того щоб освітлити шкіру, гречанки часто вдавалися до використання токсичних свинцевих білил. Звичайно, ні про яке загорянні і мови йти не могло - смуглость була долею рабів або будинків, трудящих днями безперервно під сонцем.

 

 

В середні віки зайвий інтерес до власної зовнішності, звичайно, засуджувався, але навіть теолог Фома Аквінський визнавав, що жінці варто чепуритися, щоб утримати чоловіка вдома. Середньовічні красуні припудрювали обличчя борошном і освітлювали шкіру соком огірків або лимонів.

Засмагати було не тільки не модно, а й небезпечно - веснянки, родимки і інші «помарки» на шкірі вважалися диявольською міткою, а жінка з нерівною шкірою могла потрапити під підозру як відьма. Втім, деяку користь дівчата від сонця все ж отримували - так як в моді були світлі пасма, дами вирізали в своїх капелюхах отвори, щоб волосся трохи вигоріло. На жаль, отруйні свинцеві білила все ще не втратили популярність і регулярно використовувалися для освітлення шкіри.

 

Блідість і загальний нездоровий вигляд були в моді аж до промислової революції. Романтизація крихкості ще більше посилилася під час масового поширення туберкульозу в Європі і Сполучених Штатах Америки. До винаходу антибіотиків «сухоти» вважали чимось піднесеним, показником тонкої і жіночною натури. Протягом десятиліть симптоми туберкульозу сприймалися як ідеал краси: дами просто зобов'язані були виглядати блідими і худими, а міцне здоров'я і засмагла шкіра вважалися долею селян.

Ми часто чули про те, що саме Коко Шанель власноруч ввела засмагу в моду. Це частково правда, але навіть великому дизайнеру не вдалося б почати цей тренд, якби не кілька вдалих обставин. По-перше, індустріалізація і поступова урбанізація Європи змусили робітничий клас працювати не на сонці, а в темних шахтах і на заводах. Це серйозно зменшило стереотипи щодо смаглявої шкіри, адже бідне населення з часом стало таким же блідолицим, як і шановані члени суспільства. По-друге, медики нарешті почали уважно вивчати туберкульоз і зрозуміли, що всьому виною бактерії, а не крихкість натури.

Лікарі почали прописувати пацієнтам сонячні ванни для профілактики хвороби, а нездорова блідість поступово перестала асоціюватися з вишуканістю. Сонце і свіже повітря, яких модниці уникали століттями, почали вважатися важливими для здоров'я - в 1903 році Нільс Финзен навіть отримав Нобелівську премію за лікування туберкульозного вовчака за допомогою світлового випромінювання.

 

 

По-справжньому смаглява шкіра набула естетичну цінність лише на початку 1920-х, коли Коко Шанель повернулася з відпочинку в Середземномор'ї з легкою засмагою. Слідом за Шанель почали засмагати представники богеми: Фіцджеральд, Пікассо, Хемінгуей і їхні друзі. Саме вони першими почали проводити літній сезон на Французькій Рив'єрі, яка до цього була популярним місцем для зимового відпочинку.

Незабаром до знаменитих творчиї особистостей почали приєднуватися молоді кінозірки, співаки і просто багаті модники, а Лазурний Берег став однією з найбільш знакових курортних точок у світі. Якщо ще п'ятдесят років тому загар був показником бідності, то тепер він означав, що людина може собі дозволити поніжитися на пляжі на півдні Франції. Перша олія для засмаги з'явилася в 1928 році, а вже в 1935-му винайшли олію, що захищає від ультрафіолетових променів, Ambre Solaire від L'Oreal. Приблизно тоді вже почали з'являтися перші косметичні засоби для імітації смаглявої шкіри - спочатку це були пігментовані креми, але вже в 1950-х почали розробляти олії для автозасмаги.

У 1946 році в Америці вперше показали бікіні, і блищати карамельною засмагою з ніг до голови стало ще простіше, але остаточним поштовхом до всесвітньої манії на смагляву шкіру стала поява Урсули Андресс в стрічці «Доктор Ноу». «Дівчина Бонда» в підкреслює темний колір шкіри білому купальнику стала не просто секс-символом, а й прикладом для наслідування для мільйонів модниць. Щоб купальники не залишали на тілі бліді смужки, американські дизайнери навіть винайшли бікіні з перфорованої тканини, що пропускає ультрафіолетові промені. У 1972 році смаглявою стала навіть Барбі - Mattel випустили «пляжну» версію ляльки з обгорілими волоссям і карамельним відтінком шкіри.

 

 

Після надзвичайної популярності смаглявої шкіри в 1980-х і 1990-х, модниці поступово почали спокійніше ставитися до засмаги. Більш того - недавні дослідження цілком однозначно говорять про шкоду сонця для шкіри: загар її травмує, викликає передчасні зморшки, а головне - збільшує ризик виникнення раку.

Незважаючи на те, що в нашому суспільстві засмагу вважають корисним для вироблення вітаміну D, багато експертів упевнені, що при здоровому харчуванні і достатньому перебуванні на свіжому повітрі нестачі вітаміну не виникає. Так що не розраховуйте, що день, проведений на лежаку під пекучим сонцем, принесе додаткову користь для здоров'я. А ось пігментні плями, які старять обличчя, майже гарантовані.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі