У Любомлі почнуть реставрацію палацу Браницького

Джерело: Волинь-нова

У п’ятницю на позачерговій сесії Любомльської районної ради виділили 135 тисяч гривень на проект для реставрації та пристосування під музей палацу Браницького. Про це 20 квітня 2018 року на сторінці у Facebook «Любомльський край» повідомив Леонід Самолюк.

"Перший крок зроблено – мрії багатьох поколінь збуваються… Сьогодні, на позачерговій сесії Любомльської районної ради, було виділено 135 тис. гр. на проект для реставрації та пристосування під музей палацу Браницького, який є, невеличкою визитівкою міста, а в майбутньому, стане окрасою та туристичною принадою нашого древнього Любомля. 

Фінанси направляються на основі співфінансування з Любомльською ОТГ та Волинською облрадою", - йдеться у дописі.

 

Довідково. У 1768 році граф Францішек Ксаверій Браницький отримав землі Любомльщини в подарунок за врятоване на сеймовому засіданні життя майбутнього короля Станіслава Августа Понятовського. Магнат відразу взявся впорядковувати місцину. Тут до 1781 року він заклав велику резиденцію, що органічно вписалася у структуру історичного центру Любомля. У Ягелонській бібліотеці у місті Краків віднайдене зображення палацу в м. Любомлі, виконане в 1827 році Вілібальдом Ріхтером — художником, що перебував на службі у графа А. Потоцького. Як свідчить дослідження, малюнок є найбільш раннім і наразі єдиним зображенням Любомльського палацу. На основі цієї акварелі та друкованих матеріалів можна прослідкувати історію створення Любомльського палацово-паркового ансамблю. Це був багатооб’ємний палацовий корпус, який складався з чотирьох частин і довжиною 200 метрів. Збереглось до наших часів тільки південне двохповерхове крило палацу довжиною 40 метрів. Палац є пам’яткою архітектури державного значення. Залишити відповідь

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі