У Тихому океані знайшли крейсер часів Другої світової війни

Джерело: Новое Время

Експедиція одного із засновників Microsoft Пола Аллена виявила в Тихому океані останки бойового корабля часів Другої світової.

Легкий крейсер USS Helena був знайдений майже через 75 років після того, як він був затоплений японськими торпедами поблизу Соломонових островів в південній частині Тихого океану.

"Команда Пола Аллена шукає кораблі, щоб повернути історію в потрібне русло. Він хоче вшанувати тих, хто служив і служить", - сказала Джанет Грінлі, прес-секретар компанії Vulcan Inc. Пола Аллена.

Корабель USS Helena був знайдений на глибині 860 метрів поряд з островами Нью-Джорджія. Під час битви в затоці Кула 5 липня 1943 корабель затонув. З 900 членів екіпажу вдалося врятуватися більш 730. Більшу частину екіпажу було врятовано з води, а інша група була підібрана поблизу на наступний день. Але третя група майже п'ять днів пробула на рятувальних плотах, а потім ті, що вижили, сховалися на острові Велла Лавелль і врятувалися завдяки тубільцям.

"Одна з чудових історій - це завзятість екіпажу після затоплення USS Helena і розлуки. Це дійсно звучить як сценарій фільму", - додала Грінлі.

На відео, знятому на місці знахідки, показані носова частина корабля з бортовим номером, а також його гребний гвинт, майже повністю занурений в пісок. Оператор підводного апарату називає бортовий номер, який дозволив ідентифікувати крейсер.

Легкий крейсер USS Helena був другим з п'яти кораблів, названих на честь міста Хелена, столиці штату Монтана, і була першим кораблем, який отримав нагороду від ВМС США за свою роль в битвах Другої світової війни. Крейсер пережив торпедний удар під час японського бомбардування Перл-Харбора і топив японські кораблі в інших битвах. Меморіал всім кораблям USS Helena знаходиться в центрі однойменного міста.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі