Поморянський замок: стався обвал стіни

Джерело: galinfo

Поморянський замок ще можна врятувати, - активісти

12 квітня 2018 року, наприкінці дня стався обвал стіни від двору східного крила Поморянського замку. Про це йдеться у повідомленні активістів, які вже кілька років намагаються врятувати від руйнування пам’ятку.

 

Таку інформацію опублікували у спільноті Pomoriany Castle/ Поморянський замок на Фейсбуці.

«Чи був це сюрприз? Ні. Факт початку відшарування фрагменту стіни в даному місці був зафіксований ще взимку 15 січня 2018 року. Департамент архітектури бив на сполох - на об'єкт виїжджало кілька експертних груп, та було прийнято рішення влаштування додаткових стабілізаційних конструкцій в даному місці з плановим демонтажем кладки стіни «до живого» та наступним поступовим відтворенням втраченої стіни.

Обов'язковими в списку були роботи з водовідвення. Були оперативно розроблені відповідні корекції до проектної документації. Якраз 12 квітня підрядник планував відновити роботи, і дана ділянка була пріоритетною в списку. Не встигли. Добре, що без людських жертв.

Факт, що всі як один архітектори казали, що в даному місці замок має жахливу кладку, і «дивно, що він ще стоїть», і рекомендували демонтаж.

Шкода втрачених білокам'яних ренесансних обрамлень вікон. Шкода, що не встигаємо рятувати.

Чи варто співати реквієм по замку? Ні. Рано. І не з таких руїн піднімався в різні часи Поморянський замок, і знову в ньому було життя. І знову буде.

Що варто робити? Поставити конкретно цю пам'ятку в пріоритет. І нарешті дати нормальне фінансування. І нарешті почати роботи повним ходом. ПОКИ ЩЕ Є ЩО РЯТУВАТИ.

Нагадаємо, пам'ятка архітектури національного значення XVI - XVII ст. замок-палац в смт.Поморяни Золочівського району Львівської обл. перебуває в гостро аварійному стані і є висока динаміка погіршення технічного стану будівлі.

Понад 2 роки ведеться активна діяльність у намаганнях зберегти будівлю, проте розмір наявного фінансування та темпи робіт недостатні для забезпечення збереженості будівлі та навіть фіксації існуючого стану», - сказано у повідомленні.

 

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі