Кохання у фото: Еріх Марія Ремарк і Марлен Дітріх

Кохання у фото: Еріх Марія Ремарк і Марлен Дітріх

"Люби мене. Скажи мені, що любиш мене, я через це стаю кращим"

Еріх Марія Ремарк і Марлен Дітріх познайомилися в 1930 році в барі готелю "Еден" у Берліні. Ремарк, після того як побачив уже відому актрису, підійшов до барної стійки і представився. Дітріх лестила увага письменника і вона відразу побачила риси, які можна в ньому змінити. Через сім років у них зав'язався роман.

У 1937-му Ремарк і Дітріх знову зустрілися у Франції, куди Марлен переїхала з дочкою, чоловіком Рудольфом Зібером і його коханкою. Зрозуміло, шлюб Дітріх не був ідеальним, але вона не хотіла розлучатися, позаяк у неї з чоловіком була домовленість вільного кохання. Дітріх зустрічалася одночасно і з чоловіками, і з жінками, і серед усього цього світського натовпу затесався романтичний і ранимий Ремарк.

Письменник неодноразово пропонував Дітріх руку і серце, але актриса відмовляла і знову тягла Ремарка на гучні світські вечірки, де половина гостей були її колишніми, теперішніми або майбутніми коханцями.

Перед початком Другої світової війни Дітріх зі своєю сім'єю вирішує попливти в Америку, Ремарк пішов за нею. У Новому Світі коханці влаштувалися на Беверлі-Хіллз в різних будинках: письменник зняв дім напроти житла коханої. В Америці світське життя Дітріх не припинилося: актриса, як і раніше, бувала на світських вечірках і насолоджувалася увагою шанувальників. Ремарк, в свою чергу, вів з Дітріх постійне листування і нервово оголював свої почуття. Через деякий час письменник зі статусу коханця перейшов в статус "друга з листування".

До речі, в "Тріумфальній арці" головного героя твору, емігранта з Німеччини на ім'я Равик, письменник "змалював" з себе, а образ коханої персонажа, Жоан Маду, - з Дітріх. Звичайно, після прочитання роману актриса образилася і сказала: "Ремарк зображує мене гіршою, ніж є насправді, щоб цікавіше подати себе, і домагається бажаного ефекту. Я набагато цікавіша його героїні". Справді письменник наділив Маду суперечливими якостями: стервозним характером і брехливою таємничістю.

Але листування Ремарка і Дітріх навіть після того, як "Тріумфальна арка" отримала світову популярність, не припиняється. На початку 50-х років письменник познайомився з актрисою Полетт Годдар, яка подарувала новий сенс втомленому письменнику. Роман Дітріх не схвалила і сказала, що ця дівчина з ним тільки через гроші. На це Ремарк знову запропонував їй руку і серце - і Дітріх знову відмовила.

Змучений своєю невдалою любов'ю, Ремарк вирішив одружитися на Годдар. Але листування з Дітріх триватиме аж до смерті письменника в 1970 році. Після смерті чоловіка Годдар урочисто спалила всі листи Дітріх, але листи Ремарка до Марлен залишилися неушкоджені.

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі