Від собаки до електромобіля: найцікавіші польоти у космос

12 квітня 1961 року Юрій Гагарін на космічному кораблі "Восток" вперше в світі здійснив орбітальний обліт Землі, який тривав 108 хв. Він відкрив епоху пілотованих космічних польотів.

Gazeta.ua пропонує дізнатись про найбільш захоплюючі та важливі космічні польоти.

3 листопада 1957 року у вузькій радянській космічній капсулі "Супутник-2" без вікон у космос вирушили бродячі пси.

"Це була місія в один кінець - в розпал холодної війни, і справа була серйозною, оскільки кипіла боротьба між наддержавами", - говорить Дуг Міллард, куратор космосу в лондонському Музеї науки.

Коли Лайка опинилася на орбіті, світ дізнався, що протягом тижня вона поживе в повному комфорті, з потрібною кількістю їжі та води, перш ніж безболісно померти. У 2002 році з'ясувалося, що собака протрималася 7 год, перш ніж померти від паніки та теплового виснаження.

28 травня 1959 року запустили перших мавп - Ейбл, макак-резус і саймірі Міс Бейкер. Вони летіли на борту американської ракети "Юпітер АМ-18", запущеної з мису Канаверал та благополучно повернулися на Землю після подорожі в космос. Ейбл після приземлення загинула: коли лікарі знімали з неї вживлені датчики, вона не витримала анестезії. Бейкер дожила до 1984 року і померла у віці 27 років.

 

Макака на прізвисько Сем, яка здійснила успішний політ в космос.

Макака на прізвисько Сем, яка здійснила успішний політ в космос.

19 серпня 1960 року собаки Білка та Стрілка були виведені на орбіту разом з двома пацюками, кроликом, фруктовими мушками і рослинами.

 

Собаки Білка и Стрілка

Собаки Білка и Стрілка

"Політ пройшов добре, і всі медичні дані, що надійшли з їх космічних костюмів, були в порядку. Але до моменту досягнення орбіти жодна з них не ворушилася", - розповідає Вікс Саутгейт, автор та ілюстратор дитячих книжок про космос.

18 жовтня 1963 року французи в суборбітальний політ відправили кішку Фелісетт, яка досягла висоти більше 100 км і благополучно повернулася на землю. 24 жовтня Франція спробувала запустити в космос другу кішку, але сталася аварія ракети-носія.

15 вересня 1968 року на борту радянського космічного корабля "Зонд-5", перебували живі об'єкти: дві середньоазіатські черепахи, дрозофіли, хрущаки, традесканція з бутонами, клітини Хела, насіння пшениці, сосни, ячменю, водорість хлорела на різних поживних середовищах та різні види лізогенних бактерій. Політ перенесли черепахи нормально, але за деякими даними в однієї з них через перевантаження вилізли з орбіти очі.

 

Огляд черепах - перших тварин, облетілих Місяць в кораблі «Зонд-5».

Огляд черепах - перших тварин, облетілих Місяць в кораблі «Зонд-5».

Після повернення на Землю черепахи були активними — рухалися та їли з апетитом. За час експерименту вони втратили у вазі близько 10%.

3 лютого 2010 року дві черепахи зробили успішний суборбітальний політ на ракеті, запущеній Іраном.

21 січня 2018 року в космос запустили метрову світловідображаючу сферу, назвали її "Зіркою Людства" і запустили в космос. Сфера стартувала з орбіти приватного космодрому в Новій Зеландії. Диско-куля повністю облетіла Землю за 90 хв. Очікується, що вона згорить в атмосфері через 9 місяців, не залишивши слідів.

6 лютого 2018 року запустили у космос серійний автомобіль - червоний Tesla Roadster першого покоління. Електромобіль відправила у космос ракета Falcon Heavy з космодрому космічного центру імені Кеннеді у Флориді. Особистий автомобіль глави компаній SpaceX і Tesla Ілона Маска полетів до Марса. В авто під час польоту грає пісня Девіда Боуї Space Oddity.


 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі