12 квітня: відкриття Євродіснейленду

Джерело: jnsm.com.ua

12 квітня 1992 року, після п'яти років будівельних робіт, на котрі було затрачено понад 4 мільярди доларів, в Марне-Ла-Валле під Парижем відкрився Євродіснейленд. Це був перший у Європі і четвертий у світі гігантський парк атракціонів і розваг, збудований за концепцією відомого американського мультиплікатора Волта Діснея.

Після успішного відкриття в 1955 році Діснейленду в Каліфорнії (США) і в 1971 році у Флориді, компанія Волта Діснея прийняла рішення збудувати аналогічні місця розваг в інших частинах Землі. Реалізація проекту в Європі розпочалась в 1972 році, однак із-за ряду труднощів реальні кроки були здійснені лише на початку 1980-х, після відкриття Діснейленд-Токіо (Японія) в 1983 році. За право будівництва європейського Діснейленду змагались Іспанія та Франція, і лише напередодні різдва 1985 року було прийняте рішення про будівництво Діснейленду в муніципалітеті Шессі за 32 кілометри від Парижу.

 

 

Остаточні угоди між компанією «Walt Disney», місцевою громадою та французьким урядом були підписані в березні 1987 року - під парк атракціонів було виділено ділянку землі розміром 2000 гектарів. Через 5 років будівельних робіт тематичний парк Євродіснейленд було відкрито. У перший день його відвідало на диво мало людей, що пояснювалось як одноденним страйком залізничників, що проходив того дня, так і надмірними заходами безпеки, коли для уникнення хаосу на дорогах протягом тижня до відкриття людей лякали тим, що очікується півпільйона відвідувачів у день відкриття (прийшло близько 25 тисяч).

До кінця року Євродіснейленд спіткали труднощі у фінансовій сфері - у травні близько чверті працівників (3000) написали заяви про звільнення із-за незадовільних умов праці, а відвідуванність парку становила лише 40% від очікуваної; у 1994 році парк був на грані банкрутства, якого вдалось уникнути завдяки інвестиції саудівського принца Аль-Валіда у розмірі 1 мільярда доларів. До кінця 1995 року парк став прибутковим і вийшов на відвідуваність 10,7 мільйона чоловік на рік.

Після ряду змін назв сьогодні Євродіснейленд називається Діснейленд в Парижі і складається з двох тематичних парків, Disneyland Park та Walt Disney Studios Park, розважального комплексу Disney Village, спортивної зони Golf Disneyland, курортного комплексу, семи тематичних готелів, власної залізничної станції та спеціально збудованого житлового району. У 2009 році його відвідало 15 405 000 чоловік.


 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі