Сюжет з Волині на рідкісній гравюрі

На інтернет-аукціоні Antikdecor продавалась рідкісна гравюра, виконана на сталі. Ва зображує сюжет з Волинської губернії і носить назву «На кінський ярмарок (в Волинській губернії)».

Вперше малюнок був опублікований в петербурзькому видавництві А.Ф. Маркса в 1891 році. Розмір 21,5х30,5 см.

Автор – гравюрник Пуц. Виконав роботу на замовлення популярного тижневика «Нива», який видавався з 1869 по 1918 рік.

Журнал позиціонував себе як для сімейного читання і був орієнтований, головним чином, на освіченого і міського читача. У журналі публікувалися літературні твори, історичні, науково-популярні та різні ювілейні нариси, репродукції і гравюри картин сучасних художників. Матеріали політичного і суспільного змісту подавалися з численними ілюстраціями - до початку XX століття гравюрами, потім фотографічними оглядами.

 

 

Гравюра «На кінський ярмарок (в Волинській губернії)»була опублікована в номері 35.

Відомо, що найбільше кінських ярмарків проходило у червні, що було зумовлене завершенням весняних робіт,налагодженням сухопутних шляхів, а також продажем худоби і коней.

Якщо говорити про навколишні населенні пункти поблизу Луцька, то серед містечок Луцького повіту своїми ярмарками був відомий Торчин. Тут продавали багато селянських коней, велику рогату худобу, овець, сири, кожухи, селянський одяг, дерев’яний посуд, продукти харчування, зерно.

Покупцями і продавцями були в переважній більшості селяни і міщани, а також євреї з навколишніх сіл і містечок. Ніяких спеціальних закладів для ярмаркової торгівлі містечко не мало. Можливо, на гравюрі зображено саме одне із містечок сучасної Волинської області.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі