У Луцьку відкривається виставка «Театр і майстер»

Джерело: Відділ науково-освітньої роботи ВКМ

26 березня 2018 року о 15.00 у Волинському краєзнавчому музеї, до Міжнародного дня театру, відбудеться відкриття виставки «Театр і майстер».

В основу наукової концепції виставки покладена ідея показати через особистість майстра один із складників процесу створення театральної вистави, кухню сценографії.

Довідка: сценографія - це театрально-декораційне мистецтво, галузь образотворчого мистецтва – що її завданням є оформлення простору сцени і надання візуальної оправи театральній виставі за допомогою пластично-малярських засобів та світлових ефектів. До сценографії належить також компонування сценічних реквізитів, костюмів.

Ми часто асоціюємо працю в театрі лише з грою акторів, які презентують готовий продукт для глядача. Сьогодні хочемо поговорити трішки про інше – як створюється вистава. Наскільки це трудомісткий процес, що складається з багатьох творчих та робочих моментів. Ми показуємо театр через творчість художника сценографа. Театр 1970–1980-х у Луцьку художника-постановника Лесі Каспрук і сучасний театр останнього десятиліття художника Богдани Бочкай.

На виставці використані матеріали з особистого творчого архіву Лесі Павлівни Каспрук (передані на експонування її донькою Анастасією), яка впродовж десяти років (1977–1988) працювала в театрі як театральний художник-постановник, художник по костюмах і художник-декоратор, а також матеріали з фондів Волинського краєзнавчого музею та Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка.

Виставка дозволить через елементи сценографії: театральні ескізи, афіші, костюми, інші інформаційні джерела (програмки театральних спектаклів, фотографії, публікації в пресі, ін.) відтворити одну зі сторінок історії Волинського обласного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка (десятиліття 1978–1988 рр.) і сучасного театру, визначити його місце в житті громади. Представлено більше 300 експонатів.

На виставці використані інтерактивні форми подачі окремих тематичних блоків. Наприклад, театральні програмки, як форма спілкування з темою, з експонатом, використовуючи особисті архіви театралів. До співпраці і наповнення експозиції виставки запрошуємо любителів театру.

Автор наукової концепції виставки: кандидат історичних наук, заступник директора з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею Євгенія Ковальчук.

 

Співорганізатором виставки є Волинський академічний обласний український музично-драматичний театр імені Т. Г. Шевченка.

Фінансову підтримку в оформлені виставки надали сестри Зоя і Галя Побережнюки з Києва.

Виставка буде діяти впродовж квітня 2018 року.

Чекаємо на вас у Волинському краєзнавчому музеї за адресою м. Луцьк, вул. Шопена, 20.

Телефон для довідок: 24-56-19; 24-75-82.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі