Унікальний човен, який приплив Стиром із мороку століть, тепер «без прописки». Відео

Джерело: Луцьк Народний Контроль

Експонат без прописки

Те що для іноземців  -  пам’ятка, для українських чиновників просто знахідка, про яку згодом можна й забути. У цьому вже кілька років переконуються волиняни, вболіваючи за унікальний раритет часів Київської Русі.

Наприкінці літа 2015-го, коли через посуху обміліла річка Стир, рибалки помітили стовбур, що стирчав із води. Людей здивували його циліндричні форми, звуження наприкінці, дуги для весел по обидва боки. Вісім годин тривала операція з підняття артефакту і ось коли той опинився на березі, - усі заговорили про сенсацію.

Здавалося б, експонуй та пишайся – але ні: для човна, який приплив до нас з мороку століть, починається період боротьби і поневірянь. Спершу історики шукають гроші на хімконсервацію об’єкту, потім гадають, де його заякорити? 

А скоро, певно, взагалі почне сипатися, бо  бізнесмен, який її прихистив, розширяє виробництво – цех йому потрібен під готову продукцію. Тож погрожує човен виставити на вулицю. Влада на те лише розводить руками, мовляв, свій дах зможе запропонувати раритету не раніше зими. Експонат без прописки.

 


 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі