Волинь вшанувала пам’ять митрополита Ніфонта

Джерело: Волинська правда

Цими днями, 22 березня, виповнюється рік з того часу, як у Вічність відійшов видатний архіпастир Української Православної Церкви, блаженної пам’яті, митрополит Волинський і Луцький Ніфонт. Вшанування пам’яті владики православні віряни Волинської єпархії УПЦ розпочали із Вечора пам’яті митрополита Ніфонта, який з благословення єпископа Волинського і Луцького Нафанаїла, відбувся 19 березня у Палаці Культури Луцька.

«Пам’ятайте наставників ваших, які вам говорили Слово Боже, і дивлячись на кінець їхнього життя, наслідуйте віру їх», – сказав святий апостол Павло. А про те, що православний люд Волині із особливою любов’ю носить у серцях і душах пам’ять про митрополита Ніфонта свідчила вщент заповнена людьми зала луцького Палацу Культури. Для тих, кому не вистачило місця була можливість слідкувати за перебігом програми вечора у холі.

І це не дивно, адже сотні, а може і тисячі людей, і  не лише в Україні, називають владику Ніфонта духовним батьком і наставником, або просто із теплом згадують моменти зустрічі із ним. Серед них вже є і єпископи, і священики, і просто глибоко віруючі люди, на чиє життя вплинув цей архієрей. Не одну людину він привів до Бога і Церкви, багато хто саме під керівництвом владики Ніфонта робив у храмі перші кроки.

«Ми молитовно згадуємо і вшановуємо пам’ять, блаженної пам’яті, приснопоминаємого владики Ніфонта. І цим ми свідчимо про той зв’язок, що існує між Церквою торжестуючою на Небесах і Церквою воїнствуючою на землі, Церквою земною», – підкреслив єпископ Волинський і Луцький Нафанаїл.

Майже 25 років владика керував Волинською єпархією Української Православної Церкви, і ці роки стали епохою в історії  Православ’я на Волині. І ніщо так не змальовує її як живі спогади духовних чад архіпастиря.

“Владика Ніфонт мав уста святителя Іоанна Златоуста, силу духу святителя Василія Великого, кротость святого царя і пророка Давида, і міцність віри святого апостола Павла”, – так охарактеризувала час служіння владики на Волинській кафедрі ігуменя Зимненського монастиря Стефана.

За час перебування на Волинській кафедрі владика Ніфонт рукоположив більше сотні священиків, які майже усі були випускниками відродженої у 1990 році Волинської духовної семінарії. Завдяки турботам владики ця духовна школа, переживши трудноші 90-х років, випустила багатьох служителів Православної Церкви, які нині трудяться на ниві Христовій, і  процес виховання у стінах цієї духовної школи майбутніх священнослужителів зі значними успіхами триває і розвивається.

  


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі