Волинь на малюнках Наполеона Орди

Джерело: Волинський монітор

Наполеон Орда, подорожуючи Волинню, описав її найбільше серед тих губерній Російської імперії, які він відвідав у 1860–1877 рр.

Наполеон Орда (11 лютого 1807 р. – 26 квітня 1883 р.) – видатний польський і білоруський художник, композитор і піаніст. Народився в селі Вороцевичі Пінського повіту Мінської губернії. В 1823 р. закінчив школу в місті Свіслочі та вступив до Віленського університету. У 1831 р. брав участь у Листопадовому повстанні й був нагороджений золотим хрестом «Virtuti Militari». Після придушення повстання емігрував й у 1833 р. оселився в Парижі. Повернувся додому після амністії, оголошеної в 1856 р. Олександром ІІ. У 1862 р. переїхав на Волинь, де працював домашнім учителем у домі генерала Адама Жевуського.

Перші свої 89 малюнків Наполеон Орда зробив під час подорожей Францією, Німеччиною, Іспанією та Португалією в 1840–1844 рр. У мандрівках Князівством Познанським, Західною Пруссією та Галичиною в 1878–1880 рр. художник створив 100 малюнків. Під час тривалих подорожей Волинською, Гродненською, Мінською, Київською, Подільською, Ковненською, Вітебською, Віленською та Могильовською губерніями в 1860–1877 рр. він зробив 784 малюнки з видами замків, палаців, маєтків, церков, костелів, археологічних пам’яток та інших визначних об’єктів. Загальна кількість малюнків Наполеона Орди складає понад тисячу. Сьогодні вони зберігаються в національних музеях у Кракові та Варшаві.

У тривалих мандрівках Волинню Наполеон Орда створив 177 малюнків, тобто Волинь він описав найбільше серед усіх згаданих губерній. Нині відомі його сім малюнків із краєвидами Луцька, які зберігаються в Національному музеї в Кракові: із зображеннями кафедрального костелу Святих Петра і Павла (2 листівки), бернардинського костелу, домініканського костелу і монастиря (2), костелу кармелітів і замку Любарта.

У 1873 р. художник прийняв рішення про створення монументального творіння – «Альбому історичних краєвидів Польщі». Але у зв’язку з браком коштів та проблемами із цензурою тільки 260 малюнків, відтворених на камені Алоїзом Місировичем, було видано у восьми серіях у літографічному закладі Максиміліана Фаянса. Серед них на 26 літографіях були краєвиди Волинської губернії, зокрема замок Любарта в Луцьку, костел в Олиці та аріанський пам’ятник-гробниця князя Олександра Пронського в Берестечку.

Перші поштівки з гравюр Наполеона Орди були створені у Вільні на початку ХХ ст. У 1905–1906 рр. Петрас Вілейшіс, литовський інженер, видавець, власник книжкового магазину і друкарні у Вільні, на основі літографій Наполеона Орди видав серію з 30 листівок тиражем 2–3 тис. екземплярів. Вісім листівок представляли види Вільна й околиць, на інших 22 зображені замки й палаци Великого Князівства Литовського. Волинь у цій серії представлена однією листівкою з Луцьким замком.

LuckЛуцький замок. Видавництво Петраса Вілейшіса

trakaiРуїни замку в Тракаї (Литва)

Наступна серія, яка складалася з кількох десятків листівок і яку можна назвати найпоширенішою та найвідомішою серією поштових карток, виготовлених на основі літографій Наполеона Орди, побачила світ у львівському видавництві «Spółka Wydawnicza Postęp, Niemojewski & Dębicki». Воно існувало в 1910–1930 рр. і спеціалізувалося на виданнях, пов’язаних із відомими постатями. Наприклад, багато видань, підготовлених ним, були присвячені Фридерику Шопену. Волинь у цій серії була представлена листівками з видами замків і палаців у Антонінах, Губкові, Дубні, Ізяславі, Клевані, Корці, Великих Межирічах, Острозі, Рівному, Славуті й Тайкурах. Видавництво друкувало листівки в основному в графічному закладі Францішка Зюлковського в місті Плєшеві.

AntoninyРезиденція графів Потоцьких в Антонінах (нині Красилівський район Хмельницької області)

HubkowРуїни знищеного шведами у 1708 р. замку Семашків у Губкові (Березнівський район Рівненської області)

ZaslawПалац князів Сангушків в Ізяславі

OstrogРуїни замку в Острозі

KorzecРуїни замку в Корці

 

Miedzyrzec KoreckiМаєток графів Стецьких у Великих Межирічах (Корецький район Рівненської області)

 

RowneПалац Любомирських у Рівному

 

SlawutaРезиденція князів Сангушків у Славуті

 

BialolowkaОборонний замок в Білилівці (нині Ружинський район Житомирської області)

 

TajkuryРуїни замку Вишневецьких (збудований у кінці XVI – на початку XVII ст.) у Тайкурах (Рівненський район Рівненської області)

 

Літографії Наполеона Орди також увійшли до серії, що складалася з кількох десятків листівок і зображувала замки й палаци. Її виготовили в 1930-х рр. у видавництві «Полонія», яке діяло у Кракові в 1927–1939 рр. Волинь у цій серії була представлена замками в Дубні та Славуті.

DubnoЗамок князів Острозьких у Дубні

 

Slawuta 1Замок у Славуті


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Віктор ЛІТЕВЧУК

Коментарі