Cтаровинний одяг Волині показали на відео

Джерело: Волинська правда

Творці проекту “СПАДОК” зняли відеоролик про старовинний жіночий одяг Волинської області ХІХ-ХХ століття. Про це йдяться на Facebook-сторінці проекту.

“На Поліссі як застібку для коміра сорочки, окрім кольорової стрічки, використовували «шпоньку» («спінку») — металеву прикрасу у вигляді двох кружечків, з’єднаних штифтиком. Менший, не оздоблений кружечок, просовували в петлі на комірі, більший, зазвичай декорований кольоровим скельцем, залишався ззовні”, – йдеться у дописі.

Унікальна техніка декорування одягу аплікацією збереглася лише в декількох селах Волинської області. Таким чином оздоблювали сорочки, фартухи, притулки та плати. На біле полотно нашивалися смужки червоного, чорного та голубого кольору, що імітували розташування тканих узорів.

#СПАДОК — атмосферні ролики, присвячені українській культурі. Про збереження традицій, про інтерес до звичаїв, про любов до своєі історії, про правдиве відтворення характерного для XIX-ХХ століття образу українки в залежності від віку, соціальної приналежності та регіону.

Проект вже встиг відкрити другий півфіналі Євробачення 2017, полюбитися глядачам та отримати більше 5 млн. переглядів на YouTube та Facebook.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі