«Чортківський квадрат смерті» для Антона Констанкевича

Джерело: Прес-служба Волинського УКРОПу

Чортківська  тюрма – це місце, про яке зараз бояться згадувати історики та краєзнавці, адже сотні несправедливо засуджених українців були розстріляні без суду та слідства.

Із кінця 1939-го до червня 1941 року тюрма Чорткова була заповнена політв’язнями з Галичини та Буковини. За її високим муром жорна репресій перемололи декілька тисяч українських патріотів.

Свідками нелюдських тортур і розстрілів стали в’язниці Львова, Тернополя, Станіславова (сучасний Івано-Франківськ), Вінниці, Рівного, Бердичева, Бережан, Дрогобича, Дубна, Жовкви, Золочева, Коломиї, Кременця, Самбора,  Луцька, Чорткова.

Про розстріл в’язнів у Луцькій тюрмі теж відомо чимало фактів, про які почали говорити вже зі здобуттям Україною незалежності.  Колишні в’язні, яким вдалося вижити, згадували події 23 червня 1941 року у Луцьку, як найжахливіші події у своєму житті. Розстріл проходив спочатку на західному подвір'ї, потім на східному. Були розстріляні, за винятком декількох осіб, усі в'язні. У джерелах вказується різна кількість жертв – від двох до чотирьох тисяч чоловік.

Продовжували розстрілювати в’язнів аж до кінця 1944 року. Жахливі звірства Чортківської тюрми торкнулися багатьох українських родин, в тому числі і родини народного депутата Ірини Констанкевич, де наприкінці 1944 року за антирадянську діяльність був розстріляний оунівець Антін Констанкевич.

 

Нині реабілітація та відновлення прав репресованих пройде на законодавчому рівні. 13 березня Верховна Рада України ухвалила закон № 6574 щодо удосконалення процедури реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917 – 1991 років.  За 74 роки  радянською владою було репресовано понад 700 тисяч українців.

«Реабілітація репресованих, відновлення їх політичних, економічних, соціальних , інших прав - це те, що сьогодні об’єднало парламент. Спокута і відповідальність перед пам’яттю тих, кого закатовано, замордовано в тюрмах, Сибірах, Соловках, Гулага спонукала представників різних фракцій голосувати за законопроект Юрія Шухевича. Це більше року роботи і великий шмат його здоров’я, сил. Велика справа зроблена і тисячі українських родин матимуть змогу реабілітувати своїх близьких.  Зокрема, і наша родина нарешті зможе відновити справедливість про діда Антона Констанкевича, заарештованого у квітні 1944 року і розстріляного у Чортківській тюрмі восени»,  –  розповіла народний депутат Ірина Констанкевич.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі