ТОП-5 книг про нетрадиційне кохання

Джерело: НВ Style

Майже у всіх книжках цього огляду герої люблять життя так само, як воно любить їх, але не завжди ця любов переходить в щире кохання. Тим паче, якщо мова про нетрадиційні стосунки, які описані зазвичай у класичній та сучасній квір-літературі.  

Український письменник Ігор Бондар-Терещенко зібрав  п’ять кращих книг про кохання у різних його проявах.

Жан Жене. Щоденник злодія. – К.: Видавництво Жупанського

 

Цей одіозний роман - найвідоміший твір автора, якого Жан-Поль Сартр називав «Святим Жене» Насправді ж, як пише він сам, «зрада, крадіжки та гомосексуалізм — ось головні теми цієї книжки». Загалом «Щоденник злодія» - це роман, зухвало названий автобіографічним, про життя злодія-гомосексуаліста, який отримує задоволення, естетичне і інтелектуальне задоволення від скоєних ним самим розпусних дій. Це роман одночасно і провокація, і одкровення; цей твір, яке вибиває читача з колій, перевертає всі моральні цінності, які тільки можна вигадати. Жан Жене - чи не найодіозніша фігура серед загалу французького письменства XX сторіччя. Як писав один із дослідників творчості письменника: «Розкішнішої прози, ніж у Жана Жене, годі знайти, не існує агресивніших п’єс, ніж у нього, я не читав більш поетичних і жахливіших творів, ніж його».

Фенні Флегг. Смажені зелені помідори в кафе «Зупинка». – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля

 

Цей роман відомої американської авторки – про дружбу жінок, і зокрема в притулку для старих з одіозною назвою «Рожева тераса». За сюжетом, головна героїня роману, американська письменниця на ім’я Ліз, розчарувалася в родинному житті та зневірилася у власній можливості бути щасливою. Також їй здається, що вона втратила смак до життя. Тож заради повернення жінка обирає подорожі екзотичними країнами, де вона знову може робити три корисні речі – смачно їсти, щиро молитися і кохатися, немов уперше в житті. Найголовніше в романі про минуле покоління те, що  головна увага при цьому приділена зазвичай не духовним, а тілесним втіхам, і зокрема італійській кухні. Адже насолода від страв цієї сонячної країни не лише героїні, але й будь-кому здатна повернути жагу до життя і його складовим у вигляді різноманітних смачних страв.

 Сівен Роулі. Лілі і восьминіг. – Х.: Фабула

 

Молодий гей у цьому романі в усьому звіряється своєму собаці, таксі Лілі, з якою обговорює фільми, грає в «Монополію», їсть піцу. Навіть походи до психотерапевта чи зустрічі зі своїм коханцем підлягають детальному обговоренню с рудою улюбленицею. Але це не рятує песика від бридкого восьминога – метафори хвороби – який заволодіває душами обох рідних душ. При цьому третя душа – той самий коханець – за такого розкладу виявляється третьою зайвою в тихому союзі двох друзів. «Коли нам було по двадцять два, Трент казав мені не турбуватися, говорив, це станеться в наші двадцять дев’ять. Розрив? Кому яке діло. Безперспективність? Це не було марнуванням часу. Якийсь інший стрес? Навіщо витрачати хоча б секунду, щоб про це думати? Усе це мало статися у наші двадцять дев’ять».

 Кіра Малко. Нижче. – К.: Нора-Друк

   

 Своє кохання до новенької дівчини в офісі героїні цього роману-подорожі – до себе, від себе, вглиб себе – доводиться весь час приховувати. Таємні зустрічі, любовне листування, доторки і поцілунки – все це неприйнятне в суспільстві, в якому доводиться жити двом закоханим. Тож не дивно, що тікаючи від своїх почуттів у подорож круїзним лайнером – на роботу в обслузі, за контрактом – героїня стикається у новому світі стосунків зовсім з іншим світом сприйняття «не таких». Розділи про специфіку служби на лайнері перемежаються спогадами про кохану, а нові друзі лише підтверджують думки героїні про правильність її життєвого вибору. «Розмір білизни Йоланди Поліна дізналася раніше, ніж власне її ім’я. Йоланда ж виявилася дебелою - візуально і психічно - бісексуалкою з Мексики. Нічого з цього Поліну не бентежило, хоча й про те, що Йоланда бісексуалка, вона дізналася дещо пізніше, вже коли та жила в іншій каюті».

Даґ Ейстейн Ендшьо. Секс та релігія: від балу цноти до благословенної гомосексуальності – Л.: Видавництво Анетти Антоненко; К.: Ніка-Центр 

 

«Еротичність» сучасної культури стосунків – не єдине, чим цікаве дослідження цього автора, відомого норвезького науковця і правозахисника. Взаємини між сексом і релігією протягом всієї історії людства й у різних світових культурах – ось чому насправді присвячена його праця. Проблема заборони статевих стосунків поза шлюбом; ставлення різних релігій до дозволу священикам займатися сексом, гомосексуальні статеві стосунки і сексу між представниками різних рас, сексуального самозадоволення – ось теми, які підіймає цей одіозний автор. Крім того, мова про рівноправ’я в контексті звичаїв, ритуалів і правил, коли основний релігійний акцент завжди робився на чоловіка, і сексуальність жінки визначалася в контексті стосунки з ним. Тоді як чоловіки зазвичай можуть мати декількох жінок, як у шлюбі, так і поза ним, а жінка повинна обмежуватися одним чоловіком.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі