СБУ розсекретить архівні документи до Шевченківських днів в Україні. Фото

Джерело: Громадське радіо

Архіви проливають світло на цікаві факти створення портрета Тараса Шевченка художником Іллею Рєпіним

 

Галузевий державний архів Служби безпеки України представить розсекречені документи, зокрема архіви про українського науковця та громадського діяча Володимира Науменка, який досліджував творчість Тараса Шевченка. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Архіви передадуть до Канівського музею Тараса Шевченка.

«Оприлюднені документи також проливають світло на цікаві факти створення портрета Шевченка художником Іллею Рєпіним та облаштування у Каневі могили Кобзаря», — ідеться у повідомленні.

Науменко розшукував архівні документи, пов’язані з українською історією та літературою, зокрема він знайшов і опублікував кілька автографів Тараса Шевченка.

Володимир Науменко також займався політичною діяльністю. У березні 1917 року Науменко протягом двох тижнів тимчасово очолював Українську Центральну раду. Він також був міністром освіти в останньому уряді гетьмана Павла Скоропадського у листопаді 1918 року. Після встановлення влади Директорії УНР Науменко повернувся до науково-педагогічної роботи.

Після того, як Київ був захоплений військами Червоної Армії, Науменка заарештували 7 липня 1919 року. Наступного дня його розстріляли за звинуваченням у контрреволюційній діяльності Реабілітований 13 грудня 1991 року.

 

 

 

 


 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі