Історія заплавного городища. Борисковичі

Джерело: gorohiv.rayon.in.ua

Історія села Борисковичі Горохівського району сягає своїм корінням в сиву давнину.

Видатний український історик Олександр Цинкаловський у своїй праці «Стара Волинь і Волинське Полісся» стверджує що село в різні часи називалося Борисовиці, Боришковиці і перша писемна згадка  про село датується 1545роком та древнє заплавне городище яке місцеві жителі називають Валами, свідчить про те що люди жили тут і задовго до цього. Адже характерне планування городища відповідає історичним традиціям Х—ХІ століття. Цей об'єкт був предметом досліджень багатьох наукових експедицій. У 1954 році городище досліджував Є.Тимофєєв, а в 1964році В. Ауліх, які довели що на території городища є культурний шар княжої доби.

І в результаті цих досліджень було знайдено численна кількість археологічних знахідок які дають уявлення про повсякденне життя у поселенні. Поблизу городища також було знайдено незначну кількість предметів епохи бронзи. Та все ж таки найбільше знайдених  предметів побуту характерних для часів Київської Русі: монети, бронзовий хрест, який свідчить про те що тут було християнство, фрагменти посуду і товарні пломби Дорогичинського типу. Товарні пломби які були знайдені неподалік городища свідчать що поселення мало велике значення в той час, і відігравало важливу роль в економіці. Адже місто Дорогичин було своєрідними  «воротами»  в Київську Русь і виконувало функцію митниці.

На початку ХХ століття неподалік Валів, під час прокладання колії знайшли один з найбільших скарбів на Волині. На глибині близько одного метра під шаром землі знайшли скарб: понад 60кг срібних і золотих монет, частина яких зараз зберігаються у музеях Львова та Варшави. Більшість скарбу нажаль одразу була втрачена, що залишилось  вдалось детально проаналізувати і таки чиним виявилося що монети це соліди та динарії різних Римських імператорів кінця І початку ІІІ століття. 

Поблизу монет був знайдений золотий медальйон Римського імператора Клавдія Йовіана який зараз зберігається  в Археологічному музеї Варшави. Подібні медальйони слугували нагородою чи ціним подарунком Римського імператора. Як і при яких умовах медальйон потрапив на наші землі залишається загадкою. Адже медальйон датується на століття пізніше ніж монети. І тому у вчених розділилися думки на рахунок того чи є медальйон частиною скарбу.  

Відносно того як  монети потрапили на територію Волині, думки науковців теж розділилися одні вважають що монети були отримані у результаті економічних відносин інші ж вважають що це військові трофеї готських королів. 
Також про городище ходить багато легенд. Одна з яких свідчить що між городищем і церквою у селі Борочиче був підземний тунель. У якому жителі поселення ховалися від набігів. Однак доказів його існування знайти не вдалося. 

Село Борисковичі Унікальне не тільки своєю історією, а  і географією. Біля самого городища протікає річка Липа яка є частиною гідрологічного  заказника «Гнила Липа» у якому є ціні флористичні та фауністичні види. Також неподалік околиці Борискович розташована і найвища точка Волинської області 292метри над рівнем моря. 


 
Золотий медальйон Клавдія Йовіана


 


Заплавне городище(Вали)с. Борисковичі. Фото автора
 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Володимир БРАТЧУН

Коментарі