Козаки майже не носили шароварів та не билися гопаком: головні міфи історії України

Джерело: 24 канал

Не те, щоб ніколи не носили, але шаровари з'явилися значно пізніше, аніж гадає більшість українців. Козаки Богдана Хмельницького, до прикладу, носили вузькі "штани", які асоціативно нагадують ті звужені джинси, у яких ходить сучасна молодь.

Про це розповів історик та засновник проекту "Історичний фронт: Лікбез" Кирило Галушко.

Українські козаки почали носити шаровари у 1730 роках. До цього вони носили вузькі штани, схожі до сучасних. А весь цей "шароварний канон" вигадали наприкінці ХІХ століття.

Всі думають, що козаки ходили у червоних шароварах та вишиванках. Але весь цей стандарт був створений українським театром кінця ХІХ – початку XX століття. Це були стилізовані речі під ті образи, які були знайомі людям. Але козаки Хмельницького у шароварах не ходили. Їх штани були схожі на ті вузькі джинси, в яких ходять сучасні підлітки,
– розповів Галушко.

Слово ж "шаровари" присутнє у деяких українських перекладах творів картографа Гійома де Боплана. В оригіналі він вжив слово "кальсони".

Галушко звернув увагу, що козаки ніколи не билися гопаком. Вони змагалися мушкетами.

Якби сучасні "майстри бойового гопака" дізналися, у яких чоботах насправді ходили козаки, вони б не стрибали по деревах,
– зіронізував історик.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі