18 лютого: відкрили планету, яка більше не планета

18 лютого: відкрили планету, яка більше не планета

18 лютого 1930 року 25-річний американський фотограф-лаборант Клайд Томбо, що працював в приватній обсерваторії в місті Флегстафф, штат Арізона, після двох років пошуків виявив у зузір'ї Близнюків дев'яту, найвіддаленішу планету Сонячної системи Плутон.

 

 

У 1845 році француз Урбен Левер'є провів теоретичні розрахунки для пояснення невідповідності руху Урану від орбіти, яка мала б бути згідно законам Кеплера, на підставі котрих у 1846 році німець Готфрід Галле відкрив восьму планету Сонячної системи, названу Нептун. Однак наступні спостереження за Ураном показали, що гравітаційний вплив на нього з-боку Нептуна недостатній для пояснення особливостей його руху. Для пошуку невідомої планети у 1894 році американський астроном-любитель Персіваль Ловелл заснував приватну обсерваторію, куди залучив професійних астрономів і наступні 23 роки фінансував безуспішні пошуки таємничої «Планети X».

По смерті Ловелла її пошуки не припинились і в 1928 році директор обсерваторії доручив пошуки «Планети X» 23-річному астроному-аматору Клайду Томбо, який зайнявся фотографуванням зоряного неба з допомогою 13-дюймового астрографа і порівняльним аналізом фотознімків для пошуку об'єктів, що змінили своє положення. Це дало можливість Томбо відкрити сотні астероїдів, комету та багато змінних зірок, а 18 лютого 1930 року у сузір'ї Близнюків він виявив нову планету. Після підтвердження результатів Томбо декількома іншими астрономами, 13 березня, в річницю народження Ловелла і Вільяма Гершеля, відкривача Урану, Томбо повідомив про своє відкриття широку громадськість.

Клайд Томбо, 1930 рік
Клайд Томбо, 1930 рік

 

За відкриття планети, 1 травня 1930 року названої Плутон, Клайд Томбо був відзначений багатьма міжнародними нагородами; у 1932-у він поступив в Канзаський університет, після закінчення якого працював і далі у обсерваторії Ловелла, а з 1943 року зайнявся викладацткою роботою. Помер Томбо в 1997 році і через дев'ять років частку його праху було встановлено в космічний апарат «New Horizons», який 13 липня 2015 року пройшлов на рекордно близькій відстані 13 тисяч кілометрів від Плутона.

Тривалий час вчені вважали Плутон тією самою «Планетою X», існування якої передбачав Ловелл. Однак у 1971 році був відкритий супутник Плутона, Харон, що дало можливість обчислити його масу і діаметр, які виявились в 5 і 2 рази меншими земних, відповідно. Це заклало перші сумніви у астрономів чи можна вважати Плутон планетою. А після того як на початку XX століття вчені знайшли велику кількість об'єктів співрозмірних із Плутоном, у 2006 році на XXVI асамблеї Міжднародного астрономічного союзу, де вчені дали визначення таким поняттям як «планета», «карликова планета» і «астероїд», Плутон був виключений із переліку планет Сонячної системи.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі