У Стамбулі відновлять легендарний вокзал османської імперії «Ворота Європи»

Джерело: ТСН

У Турецькій державній залізниці обіцяють, що 2019-го року знову запрацює легендарний вокзал, відомий як «Ворота Європи». Він розташовується в Стамбулі на азійській стороні протоки Босфор та раніше був важливим стратегічним пунктом між країнами Європи та Азії.

Станцію «Хайдарпаса» заклали 1909 року і вона служила символом дружби між Османською імперією та Німеччиною під кайзером Вільгельмом II.

Після закриття залізничного вокзалу 2013-го року влада Стамбула неодноразово хотіла продати його під торговий центр, готель чи розважальний комплекс, пише Yahoo. Завдяки активістам будівля залишилась у державній власності. Тепер всерйоз заговорили про її відновлення, саме як історичного залізничного вокзалу. «Будівлю відкриють саме, як станцію, через яку курсуватимуть сучасні потяги. Ніяких інших варіантів не розглядається», - повідомили в Турецькій державній залізниці.

Вражаючий фасад став свідком і пережив понад сто років бурхливої, а іноді і трагічної історії: крах Османської імперії, Першу світову війну, депортацію вірменів, військові перевороти і руйнівну пожежу в листопаді 2010 року, що зруйнувала дах. Після 2010 повз станцію ще курсували потяги, а 2013 вузол був цілком зачинений й відкритий новий вокзал.

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі