Композитор Фредерик Шопен заповів поховати своє серце у Польщі

Джерело: Gazeta.ua

16 лютого 1848 року польський композитор Фридерик Шопен зіграв останній великий концерт у Парижі – послухати його зібралася вся французька знать і інтелігенція. Наступного року помер від туберкульозу.

Фредерик Шопен народився в селі Желязова Воля під Варшавою 1 березня 1810 року. Почав грати на фортепіано з трьох років, у п'ять уже знав нотну грамоту. В сім створив свій перший полонез та етюд. Про маленького генія з Варшави написали в газетах, і Шопена запросили виступити на концерті в Радзвиллівському палаці. У юності пише мазурки. Називає їх маленькими замальовками із сільського життя Польщі. Потім захоплюється великими музичними жанрами, пише три балади, дві сонати й скерцо. У 21 переїздить до Парижа. Грає в салонах польської колонії й французької аристократії, дає перший великий концерт. Зала аплодувала йому стоячи 15 хвилин.

В Парижі знайомиться з баронесою Дюдеван. Її літературний псевдонім - Жорж Санд. Шопену було тоді 28 років, жінці — 34. Їхній союз тривав вісім років. "Вона була коханням усього мого життя. Але це кохання принесло мені більше горя, ніж щастя". – казав Шопен. У композитора загострилася давня хвороба — туберкульоз легень. Йому приписали спокій і дієту. День без трьох-чотирьох чашок кави, як звик Шопен, зробили його ще більше нервовим. Він прискіпувався до коханки та її двох дітей від першого шлюбу.

Жорж Санд переїхала до вілли за містом, а музикант залишився зі служницею в квартирі в Парижі. У листопаді 1848 дає концерт у лондонському Ґілдхоллі на честь земляків-емігрантів. Виснажений хворобою Шопен зміг відіграти лише третину матеріалу. Через тиждень він повернувся до Парижа. Не в змозі більше давати уроки, вимушений був прийняти щедру допомогу від своєї шотландської шанувальниці Джейн Стірлінг. Йому ставало все важче приймати друзів і виходити на вулицю. Називав себе жертвою туги - сумував за батьківщиною, сестрами і Жорж Санд. Уночі 17 жовтня 1849 року помер від сильного кашлю на самоті. Поховали композитора на паризькому кладовищі Пер-Лашез. Урну із серцем, згідно із заповітом Шопена, його сестра Людвіка перевезла до Варшави. Її замурували в одну з колон костелу Святого Хреста.

Польські науковці, котрі досліджували серце Фридерика Шопена у 2014, пролили світло на причину його смерті. За даними дослідження, причиною смерті композитора став туберкульозний перикардит. Науковці отримали дозвіл дослідити серце, не відкриваючи банку.


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі