У Франції судять автора книги про «пограбування століття»

Джерело: Журналіст

74-річний француз Жак Касандрі, автор книги про те, як в 1976 році організував найбільше пограбування банку, постав перед судом через 42 роки після злочину.

На початку 1970 Касандрі судили у зв'язку зі справою про ліквідацію великого угруповання, що займалася торгівлею героїном, а в 1994 - за організацію проституції.

Однак до виходу його книги «Правда про пограбування в Ніцці» поліцейські не пов'язували його ім'я з легендарним пограбуванням банку, що сталося в 1976 році. Організатором завжди вважали іншу людину, Альбера Спаджарі.

У своєму автобіографічному романі, який Касандрі написав під псевдонімом «Аміго», він зізнається, що втомився «жити в тіні» Спаджарі, і каже, що пограбування організував він сам. Завдяки популярності Касандрі в кримінальному світі Марселя, слідчі швидко зрозуміли, хто ховається під псевдонімом «Аміго».

Вдома у Кассандрі провели обшуки, в результаті чого на жорсткому диску його комп'ютера знайшли рукопис. Діти Касандрі на допитах розповіли, що їх батько часто хвалився, що план і ідею пограбування придумав саме він.

Термін давності «пограбування століття» закінчився в 2010 році, проте в 2011-му Касандрі все одно був затриманий за звинуваченням у відмиванні награбованих грошей. Його адвокати наполягають, що його роман не може бути використаний як доказ в суді. На вкрадені гроші грабіжник купив віллу в департаменті Савойя, нічний клуб в Марселі і ділянку землі на своїй рідній Корсиці.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі