У Києві - виставка художників, творчість яких була під забороною

Джерело: канал 24

В галереї "Дукат", що в Києві, стартує проект про українське мистецтво 1960 – 1980 років. Виставка присвячена в основному роботам українських художників-абстракціоністів, творчість яких була під забороною. Відкриття мистецького заходу відбудеться в четвер, 15 лютого і протриває вона до 1 березня.

Виставка [In]formal присвячена українському мистецтву 1960 –1980 років пройде в галереї "Дукат". Для відвідувачів будуть представлені твори українських художників, яким дорікали за "формалізм" та чия творчість розвивалася в умовах мистецького підпілля. Особливу увагу автори виставки приділили абстракції, яка стала прикладом антирадянського мистецтва.

Це не було ні продовженням українського авангарду 1910 – 1920 років, ні потягом долучитися до популярних течій європейського та американського мистецтва, хоча повністю не можна викреслити ні того, ні іншого джерела натхнення. Інтерес до художньої форми зумовлений ворожим ставленням до неї теоретиків соціалістичного реалізму, починаючи з 1930-х років, – зазначив мистецтвознавець Борис Лобановський.

Варто зазначити, що за часів "відлиги" художники відкрито працювали в сфері нефігуративу, і їх твори були присутні на українських виставках. Проте вже з другої половини 1960 років відкритий показ картин в стилі абстракціонізму заборонили, а художники зазнавали утисків з боку влади.

О. Дубовик. А-1. Із серії
О. Дубовик. А-1. Із серії "Знаки". 1980 рік

Ф. Тетянич. Абстракція. 1970-і рр.
Ф. Тетянич. Абстракція. 1970 роки

Експозицію виставки [In]formal умовно поділено на чотири блоки, що презентують київський, львівський, одеський та ужгородський нонконформізм 1960–1980 років.

А. Лимарєв. Портрет Г. Гавриленка. 1984 р.
А. Лимарєв. Портрет Г. Гавриленка. 1984 рік

Київське неофіційне мистецтво представлено творами В. Барського, О. Дубовика, К.-В. Ігнатова, О. Косткевича, Е. Коткова, В. Кузьменка, В. Ламаха, Я. Левича, А. Лимарєва, І. Марчука, Б. Плаксія, Л. Призанта, А. Сумара, Ф. Тетянича, М. Трегуба, Ф. Юр’єва. Абстракції Л. Дульфана, О. Волошинова, О. Соколова, В. Хруща демонструють одеський нонконформізм, а неофіційне мистецтво Львову та Ужгороду презентують твори П. Бедзіра, Г. Жегульської, К. Звіринського, Є. Кремницької, Л. Левицького, Г. Левицької, Т. Левківа, П. Марковича, Ф. Семана, Р. Сельського.

Розташування: Галерея "Дукат", місто Київ, вулиця Рейтарська, 8.

Період: з 15 лютого до 1 березня.

Що таке нонконформізм? Так називають неприйняття панівних норм та цінностей у конкретних групах або суспільстві. В деяких випадках нонконформізмом називають просто готовність індивіда відстоювати свою особисту позицію в тих випадках, коли вона суперечить позиції більшості.

 


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі