Найкращі екранізації Шерлока Холмса

Джерело: Gazeta.ua

Склали рейтинг найбільш культових фільмів і серіалів за романом Артура Конан Дойля про детектива Шерлока Холмса.

Список із 15 позицій розмістили на InPlanet.

"Собака Баскервілів" (1939)

Автор: inplanet.net

Безіл Ретбоун у ролі Шерлока

Безіл Ретбоун у ролі Шерлока "Собака Баскервілів" (1939)

Це не перша екранізація романів про Шерлока, але на той момент одна з найбільш пам'ятних. Став першим з чотирнадцяти фільмів за участю акторів Безіла Ретбоун (Шерлок) і Найджела Брюса (Ватсон). Успіх підштовхнув творців на продовження зйомок, тож світ побачив знамениту серію чорно-білих фільмів. Остання частина вийшла в 1946 році, і в середньому, на рік виходило по три фільми. "Собака Баскервілів" 1939 року створила образи Шерлока і Ватсона, які всі наступні екранізації просто намагалися повторити.


Серіал Шерлок Холмс (1964-1965)

Автор: inplanet.net

Дуглас Уілмер серіал

Дуглас Уілмер серіал "Шерлок Холмс" (1964-1965)

До актора Дугласа Уілмера назавжди пристала слава Шерлока Холмса після участі в серії фільмів BBC. Перший фільм "Строката стрічка" вийшов в 1964 році, і потім він у 1965 році виконав цю роль ще в 12 телевізійних екранізаціях оповідань Конан Дойля. На відміну від всіх попередніх Шерлоків, він представив свого героя як дошкульну, неприємну і практично безсердечну людину. Останній раз його життя було пов'язане з Шерлоком, коли він у 2012 році взяв участь в зйомках серії "Рейхенбахскій водоспад".

Серіал Шерлок Холмс (1968)

Автор: inplanet.net

Пітер Кушінг серіал

Пітер Кушінг серіал "Шерлок Холмс" (1968)


Друга спроба BBC Television екранізувати оповідання Артура Конана Дойля, але вже в кольорі. Після гучного виходу 13 серій з Дугласом Уілмером вони хотіли повторити успіх і запланували 16 епізодів. Шерлока виконав Пітер Кушинг, Ватсон залишився колишній - Найджел Сток. Однак, серіал зазнав критики і було знято всього шість серій, та й вони не викликали великого ажіотажу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український фільм у мережі переплутали з "Грою престолів"

"Приватне життя Шерлока Холмса" (1970)

 

Автор: inplanet.net

Роберт Стівенс зіграв Шерлока у

Роберт Стівенс зіграв Шерлока у "Приватне життя Шерлока Холмса" (1970)

 

Цей фільм про Шерлока Холмса значно відійшов від канону і представив героя з іншого боку. Сатиричний і повний пригод. Розповідає про невидану главу з щоденників Ватсона. Роберт Стівенс зіграв Шерлока, який вживає кокаїн і всіляко натякає на свою гомосексуальність. Режисер Біллі Уайлдер розповів, що в його уявленні наркотична залежність Холмса - спосіб приховати свою орієнтацію.


"Критичне рішення" (1976)

Автор: inplanet.net

Нікола Вільямсон у

Нікола Вільямсон у "Критичне рішення" (1976)

Ця адаптація Шерлока ще креативніше попередніх. Заснований на романі Ніколаса Мейера, фільм показує Холмса повністю залежного від кокаїну. Він змушений лягти в психіатричну клініку. Там його темні таємниці підсвідомості відкриває Зигмунд Фрейд. Попутно Шерлок у виконанні Нікола Вільямсона розслідує міжнародне справу про викрадення. Фільм отримав дві нагороди Оскар в 1977 році.

"Убивство за наказом" (1979)

Автор: inplanet.net

Крістофер Пламмер у

Крістофер Пламмер у "Вбивство за наказом" (1979)

Цей фільм про Шерлока Холмса з Крістофером Пламмером в головній ролі є сумішшю всіх можливих версій. Сюжет заснований на історії Джека Різника, відомого маніяка, чию особу так і не вдалося встановити. У фільмі злочинцем виявляється впливовий англійський багач, це базується на теорії, що Різник був пов'язаний з сином королеви Вікторії.


"Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона" (1979-1986)

Автор: inplanet.net

Василій Ліванов у ролі шерлока Холмса  (1979-1986)

Василій Ліванов у ролі шерлока Холмса (1979-1986)

Радянська класика, що стала однією з найулюбленіших екранізацій оповідань Конана Дойля. Серіал, створений режисером Ігорем Масленниковим, знімався протягом шести років до того часу, як актори постаріли. Василь Ліванов і Віталій Соломін абсолютно точно передали образи Шерлока і Ватсона і сильно подружилися за час зйомок. Цей серіал гаряче люблять на території колишнього СРСР, а фраза "Елементарно, Ватсон!" стала крилатою.


"Знак чотирьох" (1983)

Автор: inplanet.net

Ієн річардсон у фільмі

Ієн річардсон у фільмі "Знак чотирьох" (1983)

Варіант Шерлока Холмса у виконанні Іена Річардсона. За основу фільму взято класичний варіант оповідання "Знак чотирьох" про Мері Морстен, яка надалі стала дружиною доктора Ватсона. Шерлок у виконанні Річардсона не наркоман і не егоїстичний грубіян, а усміхнений слідчий, який змушує своїх підозрюваних пройти через пекло.


"Пригоди Шерлока Холмса" (1984-1994)

Автор: inplanet.net

Джеремі Бретт і Девід Берк у

Джеремі Бретт і Девід Берк у "Пригодах Шерлока Холмса" (1984-1994)

Цей серіал став найвідомішою екранізацією Шерлока Холмса в XX столітті. Він був знятий британською компанією Granada Television з Джеремі Бреттом і Девідом Берко в головних ролях. Були екранізовані 40 історій з 60 оповідань, написаних Артуром Конан Дойлем. Серіал закінчився через смерть Бретта від зупинки серця в 1995 році. В останніх серіях він грав з величезним навантаженням і навіть непритомнів на майданчику. За десятиліття йому вдалося створити ідеальний образ Шерлока, який був схвалений шанувальниками Конан Дойля.

"Молодий Шерлок Холмс" (1985)

Автор: inplanet.net

Ніколас Роу у

Ніколас Роу у "Молодий Шерлок Холмс" (1985)

Ця абстрактна інтерпретація не стосується жодного з оповідань Конан Дойля. Детектив, знятий в 1985 році Баррі Левинсоном, розповість про роки юності Шерлока, про події до "Етюд у багряних тонах". Молодого Шерлока зіграв шотландський актор Ніколас Роу.


"Справа про шовкову панчоху" (2004)

Автор: inplanet.net

Руперт Еверетт у

Руперт Еверетт у "Справа про шовкову панчоху" (2004)

Фільм про Шерлока Холмса з Рупертом Евереттом в головній ролі. Цей актор теж вважав за краще показати не канонічну версію детектива - чуйний, нервовий і залежний від наркотиків. Він ображений на Ватсона, і тому не цікавиться новою справою про вбивство жінок в Лондоні. А між тим, маніяк в 1902 році продовжує душити невинних дівчат шовковим панчохою, і лише Холмс зможе розгадати його особистість.

"Шерлок Холмс" (2009)

Автор: inplanet.net

Роберт Дауні-молодший у

Роберт Дауні-молодший у "Шерлок Холмс" (2009)

Цей детективний бойовик Гая Річі теж має оригінальний сюжет, хоча і заснований на романах Конан Дойля. Роль детектива виконав Роберт Дауні-молодший, а його помічника - Джуд Лоу. Він став першим за 20 років фільмом про Шерлока, який потрапив в прокат США. Касові збори були настільки великі, що незабаром вийшов другий фільм.


"Шерлок" (2010)

Автор: inplanet.net

Бенедикт Камбербатч у

Бенедикт Камбербатч у "Шерлок" (2010)

Найвідоміша екранізація романів про Шерлока Холмса, яку люблять або ненавидять у всьому світі. Головні ролі виконали Бенедикт Камбербетч (Шерлок) і Мартін Фрімен (доктор Ватсон). На відміну від всіх попередніх версій, цей Шерлок не схожий ні на кого - він ексцентричний соціопат з високим IQ. Дія відбувається в сучасному світі, де детективні історії легше розслідувати з гаджетами.


"Елементарно" (2012)

Автор: inplanet.net

Джонні Лі Міллер у фільмі

Джонні Лі Міллер у фільмі "Елементарно" (2012)


Ця екранізація більше всіх відійшла від канону - Ватсона тут звуть Джоан і вона жінка. Та й Моріарті теж грає Наталі Дормер, яка за сумісництвом є Ірен Адлер, дівчиною, котрий підсадив його на наркотики. Так, тут Шерлок у виконанні Джоні Лі Міллера колишній наркоман, якого від пристрасті рятує колишня доктор Ватсон.


"Містер Холмс" (2015)

Автор: inplanet.net

Йен МакКеллен у ролі Шерлока (2015)

Йен МакКеллен у ролі Шерлока (2015)

Остання з культових екранізацій про Шерлока була знята за романом Мітча Каллина. Роль 93-річного детектива, який згадує свою останню справу, виконав Іен Маккеллен. Мабуть, це єдиний фільм, де показав Шерлок на схилі свого детективної кар'єри, його остання справа. Виконання 76-річного МакКаллен було оцінено на вищому рівні.


Загрузка...

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі