Легендарні Штепсель і Тарапунька в Луцьку. Фото 1970-х років

Джерело: Волинь24

У 1970-х роках знамениті гумористи Юхим Березін і Юрій Тимошенко, яких знали як Штепселя і Тарапуньку, приїздили з концертом до Луцька. 

Унікальне їхнє фото на Театральному майдані у Луцьку оприлюднила лучанка Юлія Грищенко. 

На фото зліва направо: волинський поет Петро Мах, поет-пісняр Дмитро Луценко, артист Юрій Тимошенко (Тарапунька), артист Юхим Березін (Штепсель), журналіст газети “Радянська Волинь” Святослав Крещук.

На задньому фоні - ще недобудована 16-поверхівка, яку пізніше назвуть "Лесею" (за назвою магазину на першому поверсі). На готелі "Україна" - неіснуюча сьогодні вивіска. 
 

Штепсель і Тарапунька у Луцьку: унікальне фото легендарних артистів



“В 70-х роках в теперішньому ляльковому театрі при повній залі пройшов концерт цих знаменитих і улюблених артистів Штепселя і Тарапуньки. Це фото тоді й зроблене, точно рік не пам'ятаю» - прокоментувала Юлія Грищенко.

Власниця фото повідомила, що воно дісталося їй від Святослава Крещука.

«Святослав Крещук, журналіст з газети Волинь – це мій рідний дядько. Він, зокрема, вів рубрику "Доброго дня вам, люди" на першій сторінці. Він дав мені це фото, бо я завжди просила його якісь цікаві фото, адже з 1977 року живу на Львівщині і скучаю за рідним містом» - розповіла Юлія Грищенко.


Довідка:

Петро Мах (1934 – 2011) поет, письменник, публіцист, пісняр. Заслужений діяч мистецтв України. Народився на території сучасноїПольщі. Жив і працюваву Луцьку. Автор слів пісень «Ожини», «Питала мати в далини», «Сповідь сивого клена», «На білих крилах рушників» та інших. У 2013 році на його честь у Луцьку назвали вулицю (колишня вулиця Баумана).

На відео: знаменита пісня "Ожини" на слова Петра Маха



Штепсель і Тарапунька – гумористичний дует  українських акторів Юхима Березіна  та Юрія Тимошенка. Дует створився ще у роки Другої світової війни. Тільки після війни вони вигадали нових персонажів: пустуна, талановитого на вигадку Тарапуньку і спокійного, розважливого, правильного Штепселя. Додатковою особливістю була одеська російська Штепселя і полтавська українська Тарапуньки. Обидва стали народними артистами УРСР. Скетчі Тарапуньки і Штепселя користувалися шаленою популярністю. Вони були справжніми зірками УРСР (і, меншою мірою, всього Союзу) протягом десятків років. Дует припинив своє існування в 1986 році, коли 1 грудня в Ужгороді помер Юрій Тимошенко. 
 



Дмитро Луценко ( 1921 – 1989) – український поет-пісняр. Заслужений діяч мистецтв УРСР. Автор текстів пісень «Як тебе не любити, Києве мій», «Мамина вишня». Ряд пісень написав у співавторстві зі знаменитим керівником Волинського народного хору Анатолієм Пашкевичем. 

Святослав Крещук (1946 – 2006) – багаторічний журналіст газети «Радянська Волинь» (сьогодні «Волинь нова»). Заслужений журналіст України. Довгий час був ведучим рубрики «Доброго дня вам, люди». У 1975-1979 роках був головним редактором волинської обласної молодіжної газети газети "Молодий ленінець" (пізніше перейменованої на «Віче»).


Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі