Луцьк і Рівне для графині Лянцкоронської

Луцьк і Рівне для графині Лянцкоронської Фото: колаж Олександра Котиса

У цифровому архіві Польської академії наук зберігаються кілька фото Луцька і Рівного, зроблені у 1927 році. Їх виготовив відомий фотограф для графині Кароліни Лянцкоронської, яка просто захотіла мати світлини волинських пам’яток у своїй колекції.

 

 

Автором фотографій виявився знаний варшавський професійний фотограф та художник Стефан Платер-Зиберка, який був власником відомого фотоательє «Фото-Плят» у Варшаві. На замовлення власників маєтків, він робив чудові світлини пейзажів та архітектурних споруд, які сьогодні знаходяться в приватних колекціях по всьому світу. Варшавське фотоательє «Фото-Плят» виконувало також роль своєрідного фотоархіву.

Фото були замовленням графині Кароліни Лянцкоронської, яка проживала в маєтку у Розділі (територія сучасної Львівської області). Батько Кароліни – граф Кароль Лянцокоронський, власник маєтків у Східній Галичині та Польському Королівстві, відомий мистецтвознавець, колекціонер, письменник, мандрівник, кавалер ордену Золотого Руна, мальтійський кавалер.

На світлинах можемо побачити в Луцьку – замок Любарта та костел апостолів Петра і Павла, Рівному – Палац Любомирських.

Родина Лянцкоронських передала волинську колекцію цих світлин у власність Польської Академії Наук, де вони знаходяться й зараз в фонді Лянцкоронських.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі