Сікорський. 10 історій про українського авіачарівника

Сікорський. 10 історій про українського авіачарівника

1918 рік. Французькі військові інженери виготовили величезну бомбу вагою більше тонни. Військове командування планувало скинути її на німецькі позиції. Українець Ігор Сікорський отримав замовлення на конструювання спеціального бомбардувальника. Та 11 листопада ворожі сторони підписали Комп’єнське перемир’я, і наш знаменитий конструктор залишився без роботи.

Перша Світова як Бог – дала роботу Сікорському і забрала. Тож наведемо Вам 10 фактів про українця, який думав про мирну авіацію, ще до того, як це стало мейнстрімом.

У 19 років Сікорський почав конструювати справжні літаки. Минув рік і молодий студент КПІ розробив і побудував свій перший вертоліт.

У 1912–1918 роках він працює головним конструктором авіаційного відділу Російсько-Балтійського вагонного заводу в Петербурзі. Там під його керівництвом побудовані одні з перших у світі багатомоторні літаки «Гранд» («Російський Витязь») та «Ілля Муромець». Літак «Ілля Муромець» вперше піднявся у повітря 10 грудня 1913 року, а у 1914 році ним було встановлено світовий рекорд вантажопідйомності.

Cікорський

У 1919 році Ігор Сікорський розпочав свій Work&Travel з блек-джеком та літаками. Український винахідник поїхав до США. Звісно, там його ніхто не чекав. Чотири роки геній працював викладачем математики, бідував та жив, як справжній бідний мігрант. Але у 1923 році він створив групу із колишніх співвітчизників, причетних до авіації. Саме вони заклали фундамент фірми Sicorski Air Engineering.

Відома компанія «Pan American World Airways» розпочала своє становлення саме на «літаючих човнах», які спроектував Сікорський. Їх ще називали амфібіями.

Sykorsky-S-40-05-680x394

У червні 1929 року фірма Сікорського увійшла до складу потужної корпорації «Юнайтед Ейркрафт» (тепер «Юнайтед Технолоджіз»). Це допомогло їй уникнути наслідків Великої депресії, яка вдарила по економіці США. Сікорський був добрим підприємцем, визначаючи стратегію фірми, відчував кон’юнктуру ринку.

Сікорського справедливо називають батьком вертольотобудування. Загалом він створив 15 типів літаків.

Ігор Сікорський

Гелікоптери Сікорського марки «S» 1941 року були прийняті на озброєння Збройними силами Америки.

На його вертольотах вперше здійснили перельоти через Атлантичний (S-61; 1967) і Тихий (S-65; 1970) океани (з дозаправкою в повітрі). Машини Сікорського застосовувалися як для військових, так і для цивільних цілей.

Ігор Сікорський був двічі одружений, перший шлюб тривав не довго. Другий шлюб Ігоря Івановича виявився щасливим — у них з дружиною народився 4 синів.

Фото Ігоря Сікорського є в галереї Посольства США в Україні. Його світлина розміщена поруч з відомими американцями українського походження, такими як –  Міла Йовович, Дастін Гоффман, Девід Духовни, Боб Ділан.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі