Спогади про Луцьк 1950-1970-х

Спогади про Луцьк 1950-1970-х

Своїми спогадами про Луцьк поділився уродженець міста Сергій Мезенцев.

Сьогодні вашій увазі хочемо представити чотири світлини з колекції Сергія, які він радо прокоментував, адже саме він та його сестра є їх авторами. Фото датуються 1957-1958 роками.

Дитинство та юність Сергія пов’язані з нашим містом. Під однією із фото Луцька, Сергій розповів про свої зимові дитячі забави.

«Коли замерзав Стир, моїм улюбленим місцем для лижних прогулянок був повний зайців луг, навпростець від Черчиці до Вишкова ... а там над річкою обриви, глибокий сніг і прекрасні трампліни: розігнався з гори, стрибнув, летиш – і в вухах вітер, до сих пір цей шум пам'ятаю».

Про літній Луцьк 1950-х «Повернути б той час. Автобуси не ходили, в будь-яке місце легко дійти пішки. Природа поруч, річка зовсім чиста, літають метелики, пахне свіжою травою. І ніякої музики, чарівна тиша».

 

Вид з міського парку на Замок Любарта (1958)

«Тоді парк ще тільки починався. Це відомий ракурс, але але наш власний. Так виглядав Любарт з парку. Тоді алея була ще тільки центральна, в основному – стежки».

 

Вид з міського парку на собор

 «Фото датоване березнем 1957 року. Дерева тоді ще були зовсім маленькі. Лежить сніг і багато лижні».

 

«Водоверті на Шевченка»

«Кожне фото вимагає уваги і свого підходу до обробки, але я розумію цінність - сам люблю збирати Луцьк і переглядати. Ось, наприклад, вид 1958 року. Моя старша сестра зробила, фотоапаратор «Зоркий- С». Біля самого мосту на Шевченка, в бік супермаркету «Наш край», де тепер річки в Луцьку вже немає.

Вдалині видно над урвищем великий будинок на вулиці Шевченка, 50. Ракурс рідкісний. Це місце річки біля мосту ми називали «водоверті». Розповідали, що кажуть, під час війни (Другої світової) міст бомбили, тому на дні річки утворилися глибокі ями, в яких вода, протікаючи по руслу, закручуватися. Над самими урвищами по Шевченка росли садки і стояли хати. А між найвищим місцем обриву, де зараз біля будинку за адресою Шевченка, 50 автостоянка, і іншим мостом, Ковельським, була лука (авт. рос.мовою. «излучина»), називалася Бабине коліно. Саме там були міські пляжі, там я вперше сам переплив річку Стир. Шкода, на початку 1970-х між мостами річку випрямили і мальовничість, на жаль, сьогодні вже зовсім не така».

 

Водна станція

Коментар С.М. «І останнє фото, яке було зроблене в 1961 році, в центрі міського пляжу на водній станції, 1961. Дитяча «загородка» розташовувалася недалеко від вишки і місцевих моржів. На фото я просто заліг як солдат, придурюсь. Церква залишилася справа, і в поле зору фотокамери не потрапила . На горизонті пасуться корови, для них в ті часи була огорожа з дроту під напругою. Катери з автомобільними моторами в ті часи будували Іван Іванович Транін (наш учитель математики в школі №8, він був ветеран, втратив ногу під час війни і Чайцин, вчитель фізики із школи № 17. Вони навіть змагались між собою. Інші будівельники таких катерів були, але я не був знайомий з ними особисто».

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі