Єжи Красіцький з Луцька – драматург, актор та мандрівник

Єжи Красіцький з Луцька – драматург, актор та мандрівник
  1. Новина відноситься до:

8 листопада 1927 року в Луцьку народився Єжи Красіцький. Після Другої світової війни разом з родиною переїхав до Польщі. В 1948 році успішно закінчив Краківську державну драматичну школу, отримав диплом магістра польської філології в Ягеллонському університеті.

Єжи Красіцький близько двадцяти років свого життя присвятив акторській кар’єрі. Тоді йому довелось працювати в Сілезькому театрі міста Катовіце та Польському театрі у Познані.

Протягом 1969-1975 років він працював артдиректором Театру розмаїтості та заступником директора «Воєводської естради» в Кракові.

За своє життя Красіцький знявся в кількох фільмах, серед яких «Кінець нашого світу» (1963), «Фернандо і гуманісти» (1964), «День народження молодого варшав’янина» (1973) та інші.

Окрім акторського таланту, Єжи Красіцький був цікавим письменником. Його дебют як автора відбувся в 1959 році на сторінках часопису «Літературне життя». Від початку друкувались його вірші, драматичні твори, статті, рецензії. Дописував до видань «Арка», «Сцена», «Пізнай світ». Був почесним членом Польського товариства письменників.

 

 

Напевно найцікавішим захопленням земляка були все ж таки подорожі у віддалені частини світу. Єжи Красіцький мріяв з дитинства побачити весь світ і лише в зрілому віці його мрія була реалізована. Проте під час своїх подорожей Красіцький вів щоденник, робив світлини, а пізніше усі свої враження перетворював на цікаві книги. Ведучи читача в своїх подорожах по країнах своїм особливим шляхом, він розповідає про країни та події, які з ним там відбулися. В передмовах до своїх книг, Красіцький часто зазначав, що його життя – це подорож.

Високу оцінку в читача по всьому світу отримали книги  Красіцького про подорожі до Перу та Мексики. Чи не найбільше враження на самого мандрівника справила виснажлива та довготривала подорож по Індії. Про цю мандрівку Єжи Красіцький написав по-філософськи: «Побачити Індію варто для того, щоб задуматись над своїм життям».

Книга Красіцького «Велика пташка» вважається однією із найцікавіших історій про людство в польській літературі ХХ століття. Твір критики порівнюють із працею скульптора, повільною, уважною та драматичною.

 

 

22 травня 2004 року у 76-річному віці Єжи Красіцький помер. Був похований в Варшаві.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі