Мода 1960-х. Злет і падіння субкультури хіпі

Мода 1960-х. Злет і падіння субкультури хіпі

Секс, наркотики і секонд-хенд

1960-і - епоха, яка найчастіше асоціюється саме з контркультурними явищами на кшталт хіпі або британських модерністів. Насправді ж мода і культура першої половини десятиліття майже не відрізнялися від 1950-х: жінки все так же носили лаконічні сукні-футляри, а чоловіки - костюми класичного крою. Все змінилося в 1967 році, коли маргінальні рухи вийшли з андеграунду і буквально захопили весь світ.

Починаючи з середини 1960-х представники американської творчої еліти почали збиратися в неформальні комуни, де експериментували з психотропними речовинами, слухали прогресивну музику і обговорювали езотеричні і філософські тексти. Однією з перших і найбільш знаменитих комун цього часу була група «Веселі бешкетники», заснована журналістом і письменником Кеном Кізі («Пролітаючи над гніздом зозулі»).

 

 

«Бешкетники» стали сполучною ланкою між поколінням бітників і хіпі, законодавцями нової яскравої моди, а заодно - головними популяризаторами ЛСД в Америці. Справа в тому, що в той час, коли Кен Кізі навчався в університеті, ЦРУ проводило випробування тоді ще маловідомої психотропної речовини, яка раніше не виходила за рамки вузького кола науковців.

Майбутній письменник зголосився бути добровольцем, а пізніше познайомив із психоделіком і інших «пустунів», які ділилися враженнями з друзями і таким чином збільшували попит на речовину. Звичайно, на цьому вплив членів комуни не обмежується. Серед іншого, вони першими почали масово розфарбовувати свої автобуси і наряди у веселкові спектральні кольори, які потім не виходили з моди аж до кінця 1970-х.

Члени комуни також захоплювалися етнічними малюнками корінних американців, східною філософією і проповідували мир у всьому світі. Ця ідеологія не тільки поширилася по всій країні (а пізніше - захопила Європу), а й знайшла візуальне відображення в одязі хіпі. Двоє членів комуни відкрили перший в Штатах бутик, в якому продавалися виключно «прогресивні» наряди в «народному» стилі, прикраси з пацифістськими гаслами і стилізовані під екзотику аксесуари.

 

 

Представники субкультури частіше носили навмисно андрогінний одяг, заявляючи про те, що гендер - нав'язана сучасним суспільством ідея. Найчастіше і чоловіки, і жінки носили джинси вільного крою і сорочки з максимально простою, «примітивною» тканиною на кшталт льону або грубої бавовни. На відміну від своїх мам і старших сестер, які всіляко підкреслювали жіночність за допомогою яскравого макіяжу, дівчата-хіпі часто вже не фарбувалися взагалі, намагаючись бути якомога більш природними і зближуватися з природою.

І чоловіки, і жінки відрощували довге волосся. Так як хіпі були рішуче проти хімічних засобів для укладки, зачіски були нехитрими: популярністю користувалися різноманітні кіски, плетіння або ж просто пряме волосся. Ще одним важливим кроком у боротьбі з надуманими правилами «цивілізованого» суспільства стала відмова від бюстгальтерів - багато дівчат таким чином відстоювали право не видозмінювати свою фігуру в залежності від мінливих ідеалів краси.

Природно, на прагнення відстоювати жіночі права вплинули і друга хвиля фемінізму, і сексуальна революція, яка в кінці 1960-х перебувала в самому розпалі. У 1966 році вийшла знаменита наукова робота дослідників Мастерса і Джонсона, в якій вперше серйозно вивчалися індивідуальні фізіологічні реакції на сексуальне збудження і спростовувався міф про нібито вроджену асексуальність жінок.

Говорити про статеве життя раптово стало чимось соціально допустимим, тому багато дівчат почали менше соромитися своєї сексуальності. Цьому також сприяли європейські кінозірки як Бріджит Бардо, які не боялися здаватися занадто відвертими і зовсім не нагадували звичні рольові моделі на кшталт вишуканої Джекі Кеннеді і елегантної Одрі Хепберн.

 

 

Розчарована урядом і жадібними корпораціями молодь абстрагувалися від реальності не тільки за допомогою гучної музики і психотропних речовин, а й за допомогою фентезі. Особливою популярністю користувалася надрукована в 1950-х трилогія Джона Рональда Руела Толкіна - сміливі хоббіти і благородні ельфи підкорили всіх від Led Zeppelin до Pink Floyd. Надихаючись героїнями фентезійних романів, дівчата-хіпі носили сорочки з пишними рукавами, замшеві чоботи і довгі оксамитові спідниці.

Але головним двигуном контркультурного стилю було бажання відрізнятися від безликої юрби з масово пошитого одягу схожих фасонів. Якщо повоєнне покоління насолоджувалися в 1950-х достатком недорогих нарядів, то їх дітей лякала думка про перевиробництво і забруднення навколишнього середовища. Замість того щоб допомагати великим корпораціям, бунтарі купували одяг в секонд-хендах або навіть намагалися виробляти його власноруч.

На жаль, на початку 1970-х збувся найгірший кошмар хіпі: одяг, прикрашений етнічними принтами і психоделічними малюнками, став частиною масової культури. Його почали шити ті найбільші компанії, проти яких і був направлений весь протест. Сірий безликий натовп перетворився в натовп яскравий, але не менше безликий.

 

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі