Як карикатуристи XIX-XX століть перетворювали країни Європи у звіринець

Джерело: Bird In Flight

Ще 100-200 років тому не було Photoshop, в якому так зручно обробляти зображення – кожного обмежує виключно його фантазія й володіння програмою. А от карикатуристам минулого доводилось кожну мапу виводити рукою.

Карта роз'єднаної Європи

Бельгія, 1864 рік. За підсумками Кримської війни, Європі вдалося трохи втихомирити "російського ведмедя": агресору довелось повернути Туреччині Карс, Молдавії – шматок Бессарабії, а також отримати тимчасову заборону утримувати військовий флот на Чорному морі.

Карта політичної ситуації в Європі перед Французько-прусською війною

Франція, 1870 рік. Європа напередодні Французько-прусської війни. Франція – озлоблений бородатий солдат з багнетом, а Пруссія (Отто фон Бісмарк) – товстун, який ось-ось лусне. Дрібна Бельгія стискається між Францією і Пруссією, Ірландія намагається зірватися з повідця Британії.

Скандинавія кидається на континентальний конфлікт як пантера. Швейцарія – будинок без вікон і дверей, що явно вказує на її постійний нейтралітет у всіх конфліктах, а хворобливого вигляду Росію всі ігнорують.

Сатиричні карти Андре Беложа

Франція, 1867 рік. Рідкісна картографічна карикатура, на якій Росія змальована не лиходієм і варваром, а ерудованим джентльменом в пенсне.

Автор показує наростальний вплив Росії в області літератури і мистецтва, відсуваючи її агресивну військову політику на другий план. На другій карті, датованій 1882 роком, поведінка європейських країн скоріше нагадує бунтівний звіринець.

Карта восьминога-загарбника

Великобританія, 1900 рік. Фрідріх Роуз зобразив Росію восьминогом, який тягне свої щупальця до Китаю, Персії та Європи.

Німеччина, Італія і Англія – військові командири, які намагаються цьому протистояти, в той час як Франція та Іспанія зображені як привабливі жінки. До Першої світової залишається 14 років.

Карта "псів війни"

Великобританія, 1914 рік. Перша світова. Призвідник війни Німеччина – агресивна такса, її союзник Австрія - дворовий собака, який весь час гавкає. Бельгія – безпорадний невеликий грифон, а потужні Франція з Англією – бульдог і пудель.

Карта політичного балансу сил під час Першої світової війни

Великобританія, 1914 рік. Карта зображає політичну ситуацію в Європі на початку Першої світової війни.

Італія співає популярну в той час пісню Ела Джонсона You made me love you про примус до любові, відсилаючи до того, як Італія відмовилася виступити на боці Троїстого союзу і в 1915 році перейшла на сторону Антанти.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі