Луцькі кукурузники: ретро фотографії аеропорту

Джерело: Волинь24

Із 50-х до 80-х років минулого століття у Луцьку діяв цивільний аеропорт. Там, де сьогодні луцька «Варшавка» (Завокзальний ринок), колись злітали АН-2. Чимало лучан старшого віку можуть пригадати польоти над Луцьком. Навіть – екскурсійні. 

Територія луцького аеропорту так званої малої цивільної авіації з ґрунтовим покриттям знаходилася на місці нинішнього ТРЦ «Порт Сіті» та ринку. 

Зі світлин видно, як за крилами «анів», увінчаних написами СРСР, видніються багатоповерхівки на луцькому проспекті Соборності. Як відомо, цей мікрорайон активно будували з 1969 до 1980 років. Поруч – славнозвісний найдовший будинок у світі, зведений за задумом архітекторів Маловиці та Метельницького.
 

Луцькі кукурузники: ретро-фото аеропорту біля Варшавки
Злітна смуга була паралельною до нинішньої вулиці Карпенка-Карого. На «озброєнні» аеропорту в основному - літаки АН-2 та Лі-2. Луцькі кукурузники найчастіше доставляли волинян у віддалені райцентри та села або до інших обласних центрів. 

З допомогою малої авіації у повоєнні роки навіть надавали медичну допомогу мешканцям віддалених населених пунктів. Серед пілотів, які перевозили пасажирів, був свого часу і Почесний громадянин Луцька Герой Радянського Союзу Олег Малов. Він працював на санітарних літаках По-2 і Як-12С. 

Ще одна важлива місія, яку виконували луцькі кукурузники, – обробляти поля хімікатами та вносити добрива. Хімікати доставляли на польові аеродроми, які в часи колгоспів були на території Волині. 
 

Луцькі кукурузники: ретро-фото аеропорту біля Варшавки

Згодом, коли Луцьк став активно розбудовуватися, очевидно, що цивільному аеропорту поміж багатоповерхівок було б затісно – і у партійних кабінетах визріло рішення про будівництво нового аеропорту «Луцьк» біля села Крупа. 22 квітня 1984 року тодішній власкор газети “Радянська Україна” Михайло Юхта писав: “У місті Луцьку почав діяти новий аеропорт. ...Повітряні ворота Волині розміщено за 12 км від обласного центру. Новий аеропорт дав можливість збільшити кількість перевезень пасажирів, поліпшити їх обслуговування”. 

Про те, які руїни нині на місці цього об’єкта і чим вражає занедбаний аеропорт у Крупі, видання «Волинь24» розповідало читачам. 

Зрештою, «льотна слава» Луцька лишилася у минулому. А якими були перші цивільні повітряні ворота Волині, можна побачити на світлинах того часу. Хоча їх збереглося не так і багато…

Підготувала Олена ЛІВІЦЬКА. 

Луцькі кукурузники: ретро-фото аеропорту біля Варшавки

Луцькі кукурузники: ретро-фото аеропорту біля Варшавки

Луцькі кукурузники: ретро-фото аеропорту біля Варшавки

Луцькі кукурузники: ретро-фото аеропорту біля Варшавки

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі