Що читали пірати 300 років тому

Джерело: Публічні люди

Пірати, які досі вважаються серйозною загрозою для суден, мали досить освічених предків.

В затворі гармати з корабля «Помста королеви Анни», який належав пірату Едварду Тічу на прізвисько Чорна Борода, виявили рештки книг 18 століття.

Про свою знахідку розповіли американські дослідники.

Вчені з Департаменту природних і культурних багатств Північної Кароліни підкреслюють, що це - чудова знахідка, оскільки папір вкрай рідко зберігається після корабельної аварії - і ніколи не було зафіксовано, щоб вона збереглася після корабельної аварії 300 років тому.

Незвичайну знахідку виявили, коли археологи вивчали металеву частину гармати з корабля "Помста королеви Анни". Коли вони витягли затвор, то знайшли всередині 16 невеликих фрагментів паперу. Ці уривки були дуже тонкими, і для того, щоб зрозуміти, який текст на них надруковано, вченим знадобилося кілька місяців. Спочатку вчені змогли прочитати лише кілька слів, серед яких були «атом» і «кволо». Останнє слово було набрано дуже характерним курсивом, і судячи з усього, вказувало на назву місця - так називалися, наприклад, місто на Гаваях і поселення в Перу. Але гавайське місто було засноване через 60 років після аварії корабля «Помста королеви Анни».

Виявилося, що знайдені на кораблі Чорної Бороди паперу були залишками праці «Подорож до Південного моря і навколо світу», яка вперше була видана 1712 року і в якої, зокрема, описувалося подорож до берегів Південної Америки. Подібні книги були досить популярні в 18 столітті.

За словами дослідників, в книзі розповідається про реальний досвід автора Едварда Кука на борту корабля Герцогиня, одного з двох кораблів під командуванням капітана Вудеса Роджера - англійської капера. Вчені припускають, що книгу могли засунути в пушку з помсти - пірат Вудес Роджерс поступив на службу британській короні, став губернатором Багамських островів і почав боротьбу з піратами в Карибському морі. Що ж стосується того, як книга виявилася на борту корабля «Помста королеви Анни» і кому вона належала - ці питання, ймовірно, залишаться без відповіді. Проте, це важлива частина археологічних доказів наявності книг на вітрильних судах в 18 столітті.

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі