Колесо історії. Зразок функціоналізму

  1. Новина відноситься до:

Будівлю, в якій знаходиться Укртелеком, на вулиці Кривий Вал можна сміливо вважати «іконою стилю» функціоналізму в Луцьку. Цей стиль виник на початку ХХ століття і став дуже швидко поширюватися в мистецтві, особливо архітектурі. В забудову Луцька він проник на зламі 1920-1930 років. Функціоналізм на першу роль поставив функцію, яку має виконувати споруда. Без надмірних деталей, декору, а лише прості та ясні форми, які несуть перш за все функцію призначення споруди, але не функцію естетики.

Чи не вся забудова Луцька тридцятих є виключно конструктивістською. Архітектурний Луцьк міжвоєнного періоду був досить насиченим. Тут діяли як державні архітектори, приватні проектні фірми, так і архітектурні об'єднання. Наприклад, Товариство архітекторів у місті Луцьку до проектування споруд у Луцьку та всій Волині, окрім місцевих, залучало архітекторів зі Львова, Кракова, Варшави.

Будівлю, де зараз Укртелеком, збудували на початку тридцятих як управління центральної каси земельних спілок. Характерними елементами будівлі стали стрічкові лінії вікон другого та третього поверхів. Великі вікна першого поверху також відображають стилістичні особливості. Неодмінний елемент – флагшток на даху будівлі над головним входом до неї. Такі металеві елементи, а також різні ґратки на вікнах, є даниною стилю. У дворі споруди міститься велика напівкругла частина, обрамлена вікнами по периметру. А всередині будівлі зберігся під’їзд з чорного та білого граніту, а також характерні функціоналістські поручні.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Олександр КОТИС

Коментарі