94 тисячі бісеринок: волинянка вишиває рідкісні ікони

Джерело: Ратнівщина

У складний і проблематичний час, здається, не залишається місця для мистецтва, особливо, якщо людина має основну професію, а в сільській місцевості — ще й чималу господарку. Але це не про Ольгу Октисюк,  в. о. старости с. Самари-Оріхові.

Ось уже більше 20 років вона несе на своїх плечах багато сільських проблем. Адже раніше працювала на посаді секретаря сільради, потім — сільського голови. Щодня до неї звертаються односельчани з різними питаннями, скаргами, проханнями, задовольнити які намагається швидко і якісно. Здавалось би, звідки й сили бере вона для свого хобі — вишивання бісером… Але ж творча людина не просто здібна, вона ще й дуже працьовита. Крім того, як каже сама майстриня, — вишивання для неї — це і відпочинок, і насолода. Хтось після важкого робочого дня шукає розвагу біля телевізора чи за книгою, наша ж героїня поспішає до своїх голок і бісеринок.

Вишиває в основному ікони, які зазвичай дарує рідним. Зразки для вишивання вишукує у спеціальних журналах  та Інтернет-виданнях, при чому намагається відтворювати образи рідкісні й маловідомі. У її доробку — більше п'ятдесяти ікон. Та над двома з них трудилась із особливим натхненням, адже вирішила приурочити їх до ювілейної дати — двадцятиліття освячення місцевого Свято-Покровського храму.

Це образи Покрови Пресвятої Богородиці та Божої Матері Почаїв-ської, на створення яких було використано 94 тисячі бісеринок! А коли ікони оформили у різьблений золочений кіот, вони заграли усіма барвами веселки. Він став окрасою святкового Богослужіння престольного свята, на якому і був освячений настоятелем протоієреєм Миколою Зданевичем.

Повноцінне життя повинне наповнюватись гармонією. Саме людина-митець шукає її у світі, щоб подарувати іншим. Тож хочеться побажати нашій майстрині і надалі плекати у собі горіння того творчого вогника, аби порадувати оточуючих новими витворами її невтомних рук. Хай Бог сторицею повертає їй затрачені сили і допомагає у щоденній нелегкій праці.

Волинянка вишиває бісером рідкісні ікони

Волинянка вишиває бісером рідкісні ікони

Волинянка вишиває бісером рідкісні ікони

Волинянка вишиває бісером рідкісні ікони

Волинянка вишиває бісером рідкісні ікони

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Валентина Зданевич

Коментарі