(Не)відомі волиняни: художник Леонард Стройновський

(Не)відомі волиняни: художник Леонард Стройновський Фото: колаж Олександра Котиса
  1. Новина відноситься до:

Леонард Стройновський (Leonard Stroynowski) – відомий європейський художник та викладач художньої анатомії й малюнка.

Народився в 1858 році в селі Бутин на Волині (сучасна територія Тернопільської області). Його батьками були Людвік Стройновський та Ельвіра Прушинська.

Художню освіту здобував у В. Кисличного, випускника Петербурзької Академії мистецтв в місті Житомирі. Згодом, у 1882-1887 та 1890-1892 роках, навчався  в Краківській Академії мистецтв у Я. Матейка, В. Лужкевича.

Леонард Стройновський двічі отримував стипендію: в 1884 році – стипендію ім. Ласковських, в 1892 році – стипендію ім. Самюеля Гловинського.

Після закінчення академії довгий час жив на Кавказі, де виконував художні замовлення барона Федора Рудольфовича Штейнгейля. Пізніше Стройновський оселився в Кракові. Працював професором художньої анатомії та перспективного рисунку на Вищих жіночих курсах ім. А. Баранецького.

В 1905 році він створює свою власну художню школу в Кракові спочатку для жінок. Також в цей час він одним із перших в польській частині Російської імперії запроваджує курси малюнку моделі, яка змінює пози. Леонард Стройновський був один із засновників Товариства польських художників та дизайнерів (ZPAP).

Художник писав жанрові сцени, портрети (в т. ч. ректора Львівської політехніки С. Кепінського, професора Ягеллонського університету Л. Малиновського), пейзажі та картини на релігійні теми. Його твори знаходяться в багатьох церквах Великобританії, України, Польщі. Твори Стройновського активно публікували в тогочасних часописах, таких як «Ілюстрований тижневик», «Літературна бесіда», «Світ» та інші.

У 1922 році Леонард Стройновський розробив мозаїки головного нефу Базиліки Найсвятішого Серця Ісуса в Кракові. Помер Стройновський 23 липня 1935 року в Кракові, де похований в родинному склепі.

 

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Автор: Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментарі