Де взимку відпочивали волиняни 100 років тому. Фото

Джерело: ВолиньPost

Сьогодні розповімо де сто років тому відпочивали волиняни взимку. Відправним пунктом в пошуках були туристичні путівники та преса тих часів. 

Мова піде не про Єгипет чи Туреччину, бо тодішні волиняни ще не знали що таке Бориспіль, авіаперельоти та «ол інклюзів». Найзручнішим зимовим способом пересування до місця відпочинку була тоді залізниця. 

Звичайно можна було далеко не їхати взимку, в пошуках адреналіну і просто відправитись на полювання дичини на Поліссі, яке приваблювало мисливців із цілої Європи. 

Проте для зміни обстановки можна було відправитись на зимові свята хоча б до Львова, хоча б на каву і покататись на львівських ковзанка. На початку ХХ століття, у Львові діяло одночасно не менше двох спеціально облаштованих ковзанок. Окрім Панєнського ставу, ще одна ковзанка з’явилася на ставі Собка на Кастелівці. Діяла вона, очевидно, до знищення ставу в 1930-х роках. З невідомих причин у 1910 році Лижв’ярське товариство переносить свою ковзанку з Панєнського на сусідній Пелчинський став (однак її історія була короткою, оскільки вже після війни став припинив своє існування).
 

Зимова фотосесія

Зимова фотосесія

Ковзанка в Львові

Ковзанка в Львові



Пізніше в Львові була штучна велика ковзанка, обладнана навіть електричним освітленням. 

Окрім ковзанок, як і сучасні волиняни, наші предки полюбляли українські гірськолижні курорти, які уявіть собі вже тоді успішно існували. Сьогодні розповімо про два таких, як Славське та Ворохту. До них волиняни могли дістатись за допомогою потягу, 
В останній чверті ХІХ століття через Славське (сучасна Львівська область) було прокладено залізницю, яка з'єднала Сколе з Мукачевим. 

Перший поїзд по цій лінії пройшов 4 квітня 1887 року. Туристичний бізнес у Славському зародився ще в ХІХ столітті, коли підприємці Ґредлі (Grödl) влаштували тут готелі та кліматотерапевтичну станцію. У 1830-х роках Ґредлями і Шмідтами були споруджені перші гірськолижні витяги і трампліни на горах Погар та Ільза. Отож Славське було популярним місцем відпочинку до початку Другої світової війни. 
 

Рекламний буклет відпочинку в Славське

Рекламний буклет відпочинку в Славське

Інтер'єр готелю в Славське

Інтер'єр готелю в Славське



Ворохта почала розвиватись як спортивно-туристичний центр ще з кінця XIX століття Цьому сприяло прокладання через Ворохту влітку 1894 року залізниці. У 1930-х роках тут будують декілька потужних пансіонатів для заможних туристів. 

Як бачите, вибір у волинян був не гірший, ніж сьогодні. Звичайно, не кожен міг собі дозволити такий відпочинок, проте туристичний бізнес вже тоді розвивався й набирав обертів. 

Попереду зимові свята, тому бажаємо сучасним волинянам відпочити не гірше, ніж відпочивали волиняни сто років тому. 
 

Полювання на Поліссі

Полювання на Поліссі

 

Полювання на Поліссі

Полювання на Поліссі

 

Полювання на Поліссі

Полювання на Поліссі

 

Ворохта

Ворохта

 

Ворохта

Ворохта

 

Потяг їде в Славське

Потяг їде в Славське

 

Готель в Карпатах

Готель в Карпатах



Фото - https://board.lutsk.ua, http://hunting.info.pl, https://polona.pl/ 
Текст - Тетяна Яцечко-Блаженко


Загрузка...

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі