«Право на крила». Покажуть фільм, який повернувся в Луцьк через 50 років

«Право на крила». Покажуть фільм, який повернувся в Луцьк через 50 років

В суботу, 25-го листопада, о 14:00 в приміщенні актового залу Волинської Державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки (вулиця Шопена, 11) вперше в Луцьку покажуть документальний фільм "Право на крила".

Його зняв 1970 року на Луцькому військовому аеродромі видатний радянський кінорежисер Олексій Габрилович.

Організатори: Організація волинських авіалюбителів "ОВАЛ" спільно з громадським формуванням "Волинський щит".

У фільмі розповідається про щоденний побут льотчиків 806-го ордена Суворова 3-го ступеня авіаційного полку винищувачів-бомбардувальників, який протягом 56-ти років з 1948 по 2004 рік дислокувався на Луцькому військовому аеродромі та стояв на сторожі мирного Волинського неба, показані зйомки польотів військових літаків у Волинському небі майже 50-річної давності, а також інтерв'ю з військовими льотчиками, які в той час проходили службу на Луцькому військовому аеродромі в складі цього славетного авіаційного підрозділу та досі проживають у Луцьку.

Цей фільм один єдиний раз показали на центральному телебаченні СРСР одразу після його зйомки, після чого він ліг на полицю архіву Держтелерадіофонду в підмосковному Домодєдово і лише сьогодні, через 47 років, активісти Організації Волинських Авіалюбителів "ОВАЛ" змогли отримати оцифрований екземпляр цього фільму.

В програмі показу:

  • Вступне слово від організаторів показу зі стислою розповіддю про фільм, майже детективною історією його понад річного пошуку та його значення в контексті історії Луцька;
  • Перегляд фільму тривалістю 50 хвилин;
  • Спогади від "акторів" - ветеранів-авіаторів 806-го ордена Суворова 3-го ступеня авіаційного полку винищувачів-бомбардувальників, які приймали безпосередню участь у зйомках цього фільму і нині проживають у Луцьку, та спілкування з ними;
  • Вручення компакт-дисків з фільмом почесним гостям заходу;
  • Формат «питання-відповіді» для представників ЗМІ;
  • Неофіційна частина - чай, кава та приємне спілкування глядачів, професійних авіаторів минулого та сьогодення, ветеранів, авіалюбителів, істориків, краєзнавців і журналістів у дружній та невимушеній атмосфері.

 

Даного фільму немає у відкритому доступі в мережі Інтернет і державних та приватних кіноархівах на території України. Побачити його можна буде лише під час цього перегляду.

 

 


Загрузка...

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі