Запорізький автозавод випустив першу партію горбатих «Запорожців»

Запорізький автозавод випустив першу партію горбатих «Запорожців»

22 листопада 1960 р. перша промислова партія легкових автомобілів «Запорожець» зійшла з конвеєра Запорізького заводу «Комунар».

Прообразом ЗАЗ-965 став італійський Fiat 600, проте головною відмінністю став V-образний чотирьохциліндровий двигун повітряного охолодження, який знаходився у задній частині авто, і 13-дюймові колеса.

Ще однією характерною особливістю «Запорожця» стали дверцята, які відчинялися проти руху автомобіля, наварені передні крила, додатковий заґратований прямокутний отвір на капоті для виведення повітря, яке охолоджувало двигун, а також взаємозамінні лобове та заднє скло. Один з перших радянських автомобілів для масового споживача, на жаль, мав цілий ряд недоліків: тісний салон, відсутність внутрішніх ручок дверей, маленький об’єм багажника, який, як і капот, до речі, можна було відкрити тільки з салону, дуже шумний двигун, його перегрів влітку та заважкий запуск взимку.

Проте в цілому авто вийшло досить міцним і економічним, тому вже до кінця року майже півтори тисячі «горбатих» роз’їхалися по всьому Радянському Союзу. На той час це був найдоступніший автомобіль для населення і коштував він 1200 рублів. Майже у незмінному вигляді ЗАЗ-965 випускався до 1969 р., поки запорізькі конструктори на чолі з В. Стешенком не розробили модель ЗАЗ-966, серійний випуск яких розпочався ще у 1966 р.

Усього протягом 1967-1994 рр. на ЗАЗі було випущено 3 млн. 100 тис. 338 «Запорожців» моделей 366 и 368. Проте екологічна невідповідність «Запорожця» вимогам Євросоюзу, частиною якого прагне стати і Україна, змусила Запорізький автозавод 19 вересня 2008 р. припинити випуск ЗАЗ-1103 «Славута» - останнього нащадка ЗАЗ-965.


Загрузка...

Підпишіться на «Хроніки Любарта» у Facebook та Вконтакті.

Коментарі